Persberichten
maandag, 05 okt 2020

Vlaams Belang wil Kamercommissie samenroepen over begrotingstabel

De tabel die de paarsgroene regering - naar aanleiding van de regeerverklaring - heeft uitgedeeld aan de parlementsleden roept veel vragen op. Het Vlaams Belang wil dan ook dat Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, en Eva De Bleeker (Open Vld), staatssecretaris voor Begroting, eerstdaags tekst en uitleg komen geven in de bevoegde Kamercommissie Financiën en Begroting. Het afgelopen eerste Kamerdebat zorgde voor te veel vraagtekens. “Onze vragen moeten nu eerst worden beantwoord en onduidelijkheden worden uitgeklaard”, vindt het Vlaams Belang.

Tijdens het investituurdebat ontspon zich een levendige discussie tussen een spottende premier Alexander De Croo (Open Vld) en een kritische Kamer over de bedragen in de begrotingstabel. Verschillende economen wijzen er ondertussen echter op dat de premier zelf de tabel verkeerd interpreteerde. “Een slordig A4’tje dat vooral voor verwarring zorgt, niet in het minst op de regeringsbanken zelf”, zo stelt Kamerlid Wouter Vermeersch, begrotingsspecialist van het Vlaams Belang. “De begroting werd op één nacht tijd afgeklopt en de te verwachten kater kwam achteraf.”

Begrotingstabel vol gaten: “Deze nieuwe paarsgroene regering dreigt dezelfde nefaste budgettaire goocheltrucs te gaan gebruiken als het paarsgroene Verhofstadt I-kabinet”

“Door optimistische groeicijfers en onzekere fiscale inkomsten, zoals een digitaks en een belasting op grote ondernemingen, lijkt Vilvaldi aan te knopen bij de begrotingstechnieken van de regering-Michel, die het budget compleet lieten ontsporen”, vervolgt Vermeersch. “We denken hierbij aan ‘klassiekers’ als besparingen op de overheid, de farma en duurdere tabak die de begroting moesten en moeten stutten. En met ‘diversen’ - eenmalige maatregelen en het zichzelf rijk rekenen aan fraudebestrijding - lijken de aloude paarsgroene demonen van de regering-Verhofstadt weer op te doemen. Waar de nodige recurrente inkomsten vandaan gaan komen blijft een raadsel.”

De tijd dringt echter. België moet volgende week zijn begroting indienen bij de EU. Dit als geheel, dus ook van de deelstaten en de lokale overheden. “Belangrijk is dus dat er nu snel duidelijkheid komt over het federale luik.” Het Vlaams Belang richt daarom vandaag een brief aan de voorzitter van de Kamer Patrick Dewael (Open Vld) en de voorzitster van de commissie Financiën en Begroting Florence Reuter (MR) om de commissie zo snel mogelijk samen te roepen.