Nieuws
vrijdag, 28 jan 2022

Vlaams Belang wil maximumfactuur voor ouderenzorg

Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse uit zijn bezorgdheden over de betaalbaarheid van onze Vlaamse woonzorgcentra. De rusthuisfactuur blijft immers maar stijgen en wordt meer dan ooit onbetaalbaar voor veel mensen met een bescheiden pensioen. Daarom pleit het Vlaams Belang opnieuw voor de invoering van een maximumfactuur voor de ouderenzorg”, stelt De Reuse. 

In de provincie West-Vlaanderen kan 1 op de 4 rusthuisbewoners de factuur van zijn verblijf niet betalen, zo blijkt uit een onderzoek van OKRA. Een kamer in een West-Vlaams rusthuis kost nu gemiddeld 58,80 euro per dag, 12 procent meer dan 6 jaar geleden. De Krant van West-Vlaanderen bericht vandaag dat welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) geen voorstander is van de maximumfactuur in de ouderenzorg. 

“Het huidige systeem van controle op de prijsstijgingen in de woonzorgcentra geeft onvoldoende garanties voor de betaalbaarheid”

Maar te veel oudere mensen moeten leven van rekening tot rekening. Er moet daarom wél dringend een maximumfactuur komen met – begrensde – bijpassing van het verschil tussen de factuur en het gemiddeld pensioen”, aldus De Reuse. Enkel focussen op de controle van de dagprijzen is niet voldoende. Die controle geeft immers onvoldoende garantie voor de betaalbaarheid van onze woonzorgcentra”, stelt De Reuse ook. Tot vandaag moeten al te veel gepensioneerden rondkomen met een pensioen ver onder de 1.500 euro.

Het Vlaams Belang pleit inderdaad al lang voor een maximumfactuur, zodat leefkosten altijd beheersbaar blijven. Te veel oudere mensen zijn immers bezorgd en voelen zich een last voor de maatschappij en hun familie”, verduidelijkt De Reuse. "Maar als maatschappij hebben wij net de plicht om te zorgen voor onze ouderen. Het zou niet mogen dat tal van kinderen moeten bijpassen om hun ouders te onderhouden. En als Beke zo eindeloos blijft talmen, lopen de facturen voor de mensen steeds meer op. Een maximumfactuur via de – begrensde – bijpassing van het verschil tussen de factuur en het gemiddeld pensioen kan dus soelaas bieden”, besluit De Reuse. “Daar hebben onze mensen, na een leven hard werken, meer dan recht op.”