Nieuws
woensdag, 18 mrt 2020

Vlaams Belang wil met bijzondere commissie ‘volmachten’ Wilmès controleren

Het Vlaams Belang heeft in de federale Kamer een voorstel ingediend om een bijzondere commissie in het leven te roepen, om de maatregelen rond de corona-epidemie te kunnen opvolgen. “Ook een regering met bijzondere machten heeft het recht niet om het parlement buitenspel te zetten”, luidt het.

De nieuwe regering-Wilmès wil zichzelf bijzondere machten toe-eigenen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Het Vlaams Belang heeft echter weinig vertrouwen in deze minderheidsregering, die bestaat uit net dezelfde excellenties die de hele coronacrisis de jongste weken totaal mismeesterd hebben: van het geknoei met mondmaskers tot het gevaarlijk minimaliseren van de feiten. Zo haalt de nationalistische partij enkele eerdere uitlatingen van minister De Block deze maand aan: “Het gaat om een nieuwe maar milde vorm van griep”, klonk het onder meer bij de liberale excellentie.

“Corona-crisis mag geen corona-coup worden”, waarschuwt Vlaams Belang

Teneinde er voor te zorgen dat het parlement niet volledig buitenspel wordt gezet, diende het Vlaams Belang een voorstel in om voor de duur van de bijzondere machten van de regering een bijzondere commissie op te richten die de parlementsleden toelaat de situatie op te volgen, de regering te controleren en waar nodig te adviseren.

“Ook een regering met bijzondere machten heeft het recht niet om het parlement buitenspel te zetten”, zo zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Met een opvolgingscommissie kunnen we voorkomen dat de corona-crisis een corona-coup wordt.”