Persberichten
dinsdag, 02 jan 2024

Vlaams Belang wil Myria afschaffen

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang wil Myria afschaffen

Het Vlaams Belang wil het Federaal Migratiecentrum Myria afschaffen. “Net als Unia is het een geldverslindend links-activistisch clubje, in het leven geroepen om opinies te bestrijden die de multiculturele elites niet bevallen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Het gaat om een overbodig instituut dat zo snel mogelijk opgedoekt dient te worden.”

In 2014 werd het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) omgevormd tot een interfederale instelling. De opdrachten van dit centrum werden verdeeld over het Interfederaal Gelijkekansencentrum (Unia) enerzijds, en het Federaal Migratiecentrum (Myria) anderzijds. “Bij Myria kwamen zogenaamd de zuiver federale taken terecht, maar wat er vooral terechtkomt is belastinggeld”, aldus Pas. “In 2023 ontving Myria een dotatie van 2.415.000 euro vanuit de federale begroting. En als we naar de meest recente cijfers kijken, die van 2021, heeft de Nationale Loterij 899.786 euro aan subsidies uitgedeeld aan deze instelling.”

“Myria is een militante drukkingsgroep die zich voordoet als een overheidsorgaan”

Op haar website presenteert Myria zich als een ‘onafhankelijke openbare instelling’, maar volgens het Vlaams Belang is er van onafhankelijkheid of neutraliteit geen enkele sprake. “Net als haar zusterinstelling Unia neemt Myria manifest politieke standpunten in”, aldus Pas. “Myria benadert asiel en migratie volstrekt eenzijdig en pleit daarbij steevast voor een verdere versoepeling van de nu al bijzonder lakse asiel- en migratiewetgeving. Het is dus weinig meer dan een zoveelste filiaal van de pro-immigratielobby.” 

Het Vlaams Belang wil Myria zo snel mogelijk opgedoekt zien als federale overheidsinstelling. “Zelfs de benaming ‘instelling’ is in het geval van Myria misplaatst”, besluit Pas. “Het gaat gewoon om een militante drukkingsgroep die zich voordoet als een overheidsorgaan. Haar enige nuttige bijdrage aan de samenleving zou haar afschaffing zijn.”