Persberichten
woensdag, 06 mei 2020

Vlaams Belang wil noodfonds voor evenementensector

De evenementensector is één van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. De sector dringt daarom dringend aan op specifieke steunmaatregelen. Dit niet zonder weerklank. Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) roept op tot de oprichting van een specifiek noodfonds voor de evenementensector.

De Vlaamse evenementensector is sterk seizoensgebonden. Een groot deel van de omzet van veel organisatoren wordt verworven gedurende de zomer. De coronacrisis dreigt dan ook verschillende bedrijven in moeilijkheden te brengen wanneer evenementen gedurende deze zomer, en misschien zelfs langer, niet kunnen plaatsvinden. Ook toeleveranciers delen in de klappen. Omwille van het volledig stilliggen van de sector zitten momenteel zo’n 80.000 mensen werkloos thuis. De sector vraagt dan ook dringend meer duidelijkheid omtrent zijn toekomst.

Slagmulder waarschuwt: “Enkel financiële steun zal evenementensector niet redden”

Veel bedrijven zijn gisteren opnieuw opgestart, maar de evenementensector ligt nog altijd stil en dat zal zo nog een hele tijd blijven”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). Het Vlaams Parlementslid riep dinsdag in de Commissie Toerisme op een noodfonds op te richten voor deze unieke sector. Volgens Slagmulder zal een noodfonds alleen echter niet voldoende zijn. “Enkel financiële steun zal de sector niet redden om het hele jaar door te komen”.

De organisatie van evenementen vereist een enorme hoeveelheid voorbereiding”, vervolgt Slagmulder. “Denk bijvoorbeeld aan het afhuren van een locatie, het reserveren van artiesten, personeel… Dat dreigt de impact van geannuleerde evenementen voor de sector nog groter te maken. Beurzen waar de nodige afstand tussen mensen gegarandeerd kan worden, zouden dit jaar wel nog moeten kunnen doorgaan.” Het parlementslid roept ook op om zo veel mogelijk evenementen uit te stellen in plaats van ze te annuleren. “Klanten en bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook fiscaal gestimuleerd worden om evenementen toch te laten doorgaan.