Nieuws
woensdag, 14 sep 2022

Vlaams Belang wil noodwet om Doel 3 te verlengen

Het Vlaams Belang doet een dringende oproep om het parlement dringend bijeen te roepen met het oog op een noodwet voor de levensduurverlening van Doel 3. “Van zodra de energieprijzen aan het stijgen gingen was het voor onze partij duidelijk dat deze reactor in levensduur moest worden verlengd”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel. “Het Vlaams Belang is bereid om een wisselmeerderheid aan te bieden die een wetswijziging mogelijk moet maken. MR, Open Vld en N-VA komen hiervoor samen aan 50 stemmen, en met Les Engagés en cd&v erbij zijn dat er 67… ze hebben onze partij dus nodig voor een meerderheid in het halfrond.”

23 september is de laatste dag waarop in Doel 3 stroom zal worden geproduceerd. “Nagenoeg onmiddellijk erna zal de exploitant beginnen aan de ontmantelingswerken, die onomkeerbaar zijn”, aldus Van Lommel. “Maar de paars-groene regeringspartijen staan waar het om de sluiting gaat lijnrecht, om niet te zeggen met getrokken messen, tegenover elkaar.” Het Vlaams Belang wil de reactor in levensduur verlengd zien, minstens tot het einde van de energiecrisis. “Wat in andere landen kan, moeten we hier ook kunnen. We moeten alles koesteren wat we hebben om net nu zoveel mogelijk productie in eigen handen te houden. Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen en het personeel laat weten dat het kan.”

In de Kamercommissie Energie pleitte Van Lommel gisteren nog eens voor een verlenging van Doel 3. “Helaas viel dit bij minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in dovemansoren en werd er ook door alle andere partijen met geen woord gerept over dit gevoelig dossier”, vervolgt Van Lommel. “In de pers zijn ze er allen snel bij om verklaringen te doen, maar daadkracht tonen in het parlement is iets heel anders.”

Naast de bijeenkomst van de Kamer met het oog op een noodwet, wil het Vlaams Belang dat eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) in voorbereiding daarvan deze week nog met Engie Electrabel en nucleaire waakhond FANC rond de tafel zit. “Open Vld is nu zelf voor een verlenging, een opvallende bocht van een partij die de kerncentrales eerder nog ‘een dood lijk’ noemde dat niet meer te reanimeren viel”, merkt Van Lommel tot slot op. “Welnu, als ze bij Open Vld echt menen dat Doel 3 open moet blijven, moeten ze ook maar daadkracht tonen en initiatief nemen. We betreuren trouwens dat de regering dit dossier niet terdege op tafel bracht in de voorbije maanden tijdens de onderhandelingen in Parijs.”