Persberichten
vrijdag, 05 jun 2020

Vlaams Belang wil ook in Brussel handhaving verbod op (BLM-)manifestaties

Ondanks het verbod op massamanifestaties willen organisatoren van een zogenaamde antiracismebetoging in Brussel zondag toch met hun voornemen doorzetten. Het Vlaams Belang hekelt het feit dat het Brussels gewest en de burgemeesters “geen duidelijke taal spreken. Alle betogingen moeten nu verboden zijn, of ze nu uitgaan van ‘Black Lives Matter’ of niet."

Vorig weekend was er in Brussel reeds ophef over een massabijeenkomst in het park van Vorst en een demonstratie op het Muntplein. Beide bijeenkomsten werden door de politie gedoogd en de burgemeester van Vorst Stéphane Roberti (Ecolo) stelde dat het ‘onbegonnen werk’ is zulke bijeenkomsten tegen te gaan. De organisatoren van een ’Black Lives Matter’-betoging willen nu echter een stapje verder gaan. Ondanks een oproep van premier Sophie Wilmès (MR) tijdens het actualiteitsdebat in de Kamer om zich te houden aan het verbod en het zoeken naar een alternatieve vorm van demonstreren wil de uiterst linkse organisatie toch koste wat het kost vasthouden aan haar voornemen.

“Ook in Brussel alle maatregelen toepassen, geen twee maten en twee gewichten!” 

“Ik verdenk er de organisatoren van de onrust en het geweld in Amerika en Parijs naar Brussel te willen importeren. Het gebeuren in de VS wordt misbruikt voor een politieke agenda waarbij men het spook van het racisme weer van stal haalt om onze samenleving met een schuldgevoel op te zadelen”, stelt fractieleider Dominiek Lootens-Stael van Vlaams Belang. “In Brussel worden betogingen met een grote kans op geweld vaak verboden. Behalve als zij dus door linkse groepen worden georganiseerd, dat zegt de politie ook zelf. De Brusselse minister-president moet de burgemeesters op één lijn brengen en alle maatregelen laten handhaven. Geen twee maten en twee gewichten.”

“Ons Brussels Gewest is door de coronapandemie zwaar getroffen. In die omstandigheden lijkt het me verre van normaal dat uitgerekend in Brussel de maatregel die samenkomsten verbiedt niet zou worden nageleefd”, voegt Brussels Vlaams Belang-voorzitter senator Bob De Brabandere daar ook nog aan toe. “We willen allerminst de vrijheid op demonstreren afschaffen of mensen verbieden van zich te ontspannen in een park, maar ik denk dat de overheid duidelijk moet blijven. Massamanifestaties kunnen niet, ook niet in Brussel en ook niet voor extreemlinks.”