Nieuws
vrijdag, 30 jun 2023

Vlaams Belang wil positieve discriminatie ook in Vlaanderen beëindigen

Amerikaanse universiteiten mogen bij nieuwe studenten niet langer selecteren op basis van ras. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot dat dit ongrondwettelijk is. Het Vlaams Belang reageert positief en wil de gelegenheid aangrijpen om ook in Vlaanderen positieve discriminatie volledig te beëindigen. “Het kan niet dat de overheid een aanwervingsbeleid aanhoudt dat stoelt op intersectionaliteit en identiteitspolitiek”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens.

De beslissing van het Hooggerechtshof viel nadat een groep studenten van Aziatische afkomst de positieve discriminatie aanklaagde. Ze stapten naar de rechter en het Hof gaf hen nu gelijk: positieve discriminatie op basis van ras is ongrondwettelijk. “Al jaren kijken Amerikaanse universiteiten afkomst om de diversiteit te vergroten”, zegt Janssens. “De bedoeling is steeds geweest om het aandeel Afro-Amerikaanse studenten te vergroten. Dat een doel op zich noemen is ronduit racistisch.” 

“Het Vlaams Belang ziet geen minderheden, maar kijkt naar de gelijke rechten tussen burgers die verenigd zijn in een volksgemeenschap”

Volgens het Vlaams Belang is elke vorm van positieve discriminatie ongrondwettelijk. Ook in Vlaanderen. “Het Vlaams Belang ziet geen minderheden, maar kijkt naar de gelijke rechten tussen burgers die verenigd zijn in een volksgemeenschap”, zegt Janssens. “Het kan dus niet dat de overheid een aanwervingsbeleid aanhoudt dat stoelt op intersectionaliteit en identiteitspolitiek. Dat wil zeggen dat zogenaamde minderheden een stapje voor hebben bij de aanwervingsprocedure. Positieve discriminatie op basis van geslacht, etnische afkomst, seksuele oriëntatie of dergelijke is eenvoudigweg discriminatie en denigrerend ten opzichte van de mensen die erdoor getroffen worden.”

De partij wil het diversiteitsbeleid ook bij ons om die reden op de schop. “Het Vlaams Belang is voorstander van een horizontaal en verticaal gelijkekansenbeleid”, vervolgt Janssens. “Dat betekent dat elke Vlaming gelijke rechten heeft en dus door de overheid gelijk behandeld moet worden. Dit beleid trekken we horizontaal door in elk beleidsdomein van de Vlaamse overheid. Het beleid van positieve discriminatie – behoudens uitzonderingen zoals aanwervingsquota voor gehandicapten - schaffen we af. Dat trekken we ook verticaal door naar derden.”

In juli presenteert de partij een brochure getiteld ‘Cultuurstrijd’ met tal van andere voorstellen. Volgens Janssens zijn die “gericht op het herstellen van het actieve, democratische pluralisme in Vlaanderen”. “Het is ons alternatief voor woke-waanzin zoals positieve discriminatie”, besluit hij.