Nieuws
woensdag, 30 mrt 2022

Vlaams Belang wil prijs brandstof omlaag en start campagne

Het Vlaams Belang heeft maandag het startschot gegeven van een campagne voor ‘betaalbaar tanken’. Dat is dringend nodig volgens de partij, want met recordprijzen rond 2 euro per liter “betalen we ons blauw aan de pomp”, zo zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. “Of het nu om diesel of benzine gaat, bij elke tankbeurt wordt de portefeuille leeggeschud. En voor elke tankbeurt gaat bijna de helft van wat u betaalt, naar de overheid.” Ook start de partij een petitie op betaalbaartanken.be.

Het Vlaams Belang start met een campagne voor betaalbaar tanken. De partij stelde daarbij een opmerkelijk campagnebeeld voor aan het Total-tankstation aan de Park & Ride te Wommelgem, dat moet aantonen dat de brandstofcrisis mensen tot wanhoop leidt. Het Vlaams Belang is immers niet onder de indruk van de magere energiedeal die paars-groen eerder deze maand voorstelde. De regering liet toen immers weten dat men een tijdelijke accijnsverlaging zou invoeren van slechts 17 cent per liter.

Van Grieken: “Het Vlaams Belang wil een plafondprijs voor brandstof: 1,60 euro per liter - de prijs voor de crisis”

“Dat is natuurlijk een bespottelijke peulschil”, aldus nog Van Grieken. “Voor elke liter mag je meer dan een euro ophoesten voor de Vivaldi-regering, want tot maart bestond bijna de helft (48,5 procent) van een tankbeurt uit belastingen. En de zelfverklaarde gulle weldoeners van paars-groen geven daar nu 17 cent van terug. Dat wil zeggen dat de staat ondanks de ‘inspanningen’ van de regering nog altijd méér binnenrijft per liter dan exact één jaar geleden.”

De regering moet dus een échte inspanning doen, luidt het. “De meerinkomsten door de crisis op kap van onze mensen moeten terugvloeien”, besluit Van Grieken. “Eerst en vooral moeten we de accijnzen niet met een luttele 17 cent verlagen, maar naar het door de EU toegelaten minimum halen. Dat scheelt 25-30 cent. Ook moet de btw op brandstof naar 6%, want net zoals gas en stroom is brandstof geen luxeproduct. Tot slot moet de regering een tijdelijke plafondprijs invoeren om drama’s te voorkomen en die moet gelegd worden op 1,60 euro per liter diesel of benzine, de prijs van voor de crisis en de oorlog. Tanken moet terug betaalbaar worden, punt uit.”

Het Vlaams Belang zal de komende weken online en in elke provincie actie voeren aan tankstations en drukke wegen om verder druk uit te oefenen op paars-groen.