Nieuws
donderdag, 29 dec 2022

Vlaams Belang wil recht op zelfverdediging uitbreiden

Foto: iStock. Vlaams Belang wil recht op zelfverdediging uitbreiden

Een Gentse juwelier die vier jaar geleden een overvaller doodschoot, moet zich alsnog voor de rechter komen verantwoorden. “In België hebben criminelen helaas meer rechten dan hun slachtoffers”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Het recht op zelfverdediging is bij ons maar een lachertje. Daarom zullen wij volgend jaar een wetsvoorstel indienen om dit uit te breiden.”

Op zaterdag 7 juli 2018 drongen twee overvallers binnen bij een juwelier in Oostakker (Gent). Gewapend met een kalasjnikov werkten zij de eigenaar, zijn zus en hun 88-jarige vader tegen de grond, waarna zij de winkel leegroofden. Met een half miljoen euro aan juwelen sloegen zij hierna op de vlucht met hun brommer. De juwelier zette hierna de achtervolging in en vuurde met zijn vergund vuurwapen drie kogels op hen af. Een kogel is raak en verwondt één van de overvallers dodelijk. De juwelier wordt hierna in verdenking van doodslag gesteld door de onderzoeksrechter. In juni 2022 volgde er een buitenvervolgingstelling omdat hij volgens zijn advocaat Walter Van Steenbruge had gehandeld vanuit een ‘onweerstaanbare drang’. Twee weken later tekenden het parket en de burgerlijke partijen echter beroep aan, waarna het dossier bij de Kamer van inbeschuldigingstelling belandde. Die besliste om de juwelier door te verwijzen naar de correctionele rechtbank in Gent.

“Te veel beperkingen op het recht op zelfverdediging”

“Naast een levenslang trauma en een verlies van een half miljoen euro aan juwelen is ook de juridische lijdensweg van de juwelier nog niet afgelopen”, zegt Bury. “In België hebben criminelen helaas meer rechten dan hun slachtoffers.”

Het Vlaams Belang vindt dat slachtoffers zichzelf beter moeten kunnen verdedigen. “Het recht op zelfverdediging is bij ons maar een lachertje”, aldus Bury. “Er zijn zoveel beperkingen op dat dit compleet is uitgehold. Zo is het gebruik van pepperspray nog altijd verboden. Wij zullen volgend jaar een wetsvoorstel indienen op het recht op zelfverdediging uit te breiden.”