Nieuws
woensdag, 04 jan 2023

Vlaams Belang wil reddingsplan voor Suske en Wiske museum 

Foto: Wikimedia Commons. Author: P199. Vlaams Belang wil reddingsplan voor Suske en Wiske museum

De Vlaamse regering is niet van plan om de exploitatie van het met sluiting bedreigde Suske en Wiske museum in Kalmthout over te nemen van de provincie Antwerpen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) geantwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). Provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (eveneens N-VA) zegt dat de Vlaamse overheid nu maar initiatieven moet nemen, maar Jambon wil dus blijkbaar niets doen”, aldus Brusselmans. “De N-VA speelt hier een bedenkelijk dubbelspel.” Het Vlaams Belang wil dat nu dringend een reddingsplan wordt opgesteld. 

Begin december liet het Antwerpse provinciebestuur weten dat het zijn handen aftrekt van de verdere exploitatie van het Kalmthoutse Suske en Wiske museum. Dit bericht kwam er een week na de 25e verjaardag van het nochtans erg populaire museum en nauwelijks 3 jaar na een ingrijpende renovatie. De provincie had al contact opgenomen met de gemeente Kalmthout, maar die kan de overname naar eigen zeggen financieel niet aan. Alhoewel volgens de bevoegde gedeputeerde de Vlaamse overheid nu aan zet zou zijn, stelde Vlaams minister-president Jan Jambon - binnen de Vlaamse regering ook bevoegd voor Cultuur - in het Vlaams Parlement dat er zelfs nog niet eens een gesprek heeft plaatsgevonden met de provincie over een mogelijke overname door Vlaanderen. 

“De N-VA schuift de verantwoordelijkheid voor het museum gewoon door”

Bovendien blijkt Jambon niet geïnteresseerd te zijn in de overname van het Suske en Wiske museum als eigen instelling van de Vlaamse Gemeenschap. Het enige waartoe hij bereid is, is een rol te spelen in gesprekken met een eventuele private overnemer om de overname mee mogelijk te maken. Indien er zich geen private overnemer aandient en de diverse overheden zich niet tot meer willen engageren, dreigt het in januari 2025 einde verhaal te zijn voor het museum. “Jambon deelt de mening van zijn partijgenoot dat Vlaanderen initiatieven moet nemen dus blijkbaar niet en spreekt hem zelfs tegen”, aldus Brusselmans. “De N-VA speelt hier een bedenkelijk dubbelspel.”

Voor het Vlaams Belang is het absoluut onaanvaardbaar dat de diverse overheden hun verantwoordelijkheden van zich afschuiven. “Dit museum mag voor ons niet verdwijnen”, zegt Stefan Haes, voorzitter van het Vlaams Belang in Kalmthout. “Voor het Vlaams Belang maakt het museum dat is ondergebracht in de voormalige villa van bedenker en tekenaar Willy Vandersteen deel uit van ons Vlaamse erfgoed dat niet mag verdwijnen. Onze partij zal er bij de diverse overheden op aandringen dat eindelijk rond de tafel wordt gezeten om een reddingsplan op te stellen, desgevallend in samenwerking met een private partner indien die zich aandient.”