Persberichten
donderdag, 24 aug 2023

Vlaams Belang wil snel duidelijkheid over Van Quickenbornes ‘plasincident’ 

Het Vlaams Belang wil zo snel mogelijk duidelijkheid over het ‘plasincident’ op het verjaardagsfeest van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Drie van zijn gasten zouden toen tegen een geparkeerde politiecombi geplast hebben. “Dit getuigt van een absoluut gebrek aan respect in de entourage van de minister voor onze ordediensten”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Dat de minister al maanden onder verhoogde politiebescherming staat, maakt het des te erger. Als de feiten kloppen en dat Van Quickenborne op de hoogte was van het ‘plasincident’ en niet ingreep, is zijn positie als minister onhoudbaar.”

Op 14 augustus hebben in de marge van het vijftigste verjaardagsfeest van minister Van Quickenborne vlak voor zijn woning drie van zijn gasten tegen een politiecombi geplast die geparkeerd stond op de openbare weg. Er is over dit ‘plasincident’ veel verontwaardiging bij de politie. Die stond de voorbije maanden immers dag en nacht voor de woning van de minister ter bescherming van hem en zijn familie naar aanleiding van een mislukte ontvoeringspoging. Het Parket heeft ondertussen een onderzoek gestart naar smaad tegen de politie. De korpsleiding werd op de hoogte gebracht van de feiten en zou zich enorm kwaad hebben gemaakt. Ook de politievakbond NSPV kan hier absoluut geen begrip voor opbrengen. “Sommigen stellen dat het hier gaat om enkele mensen die boven hun theewater zijn en een domme daad begaan. Wij stellen dat het een aanfluiting betreft van onze politie, geen kaakslag maar een vuistslag voor onze politiemensen. Een daad van gebrek aan enig respect voor de dames en heren in uniform die elke dag hun best doen om de straten van Kortrijk en bij uitbreiding het hele land zuiver te houden”, luidt het bij hen. 

“Dit plasincident getuigt van een absoluut gebrek aan respect in de entourage van de minister voor onze ordediensten”, zegt Dillen. “Reeds herhaaldelijk stelde Van Quickenborne dat geweld en agressie tegen politie streng dienen te worden aangepakt. Dit is onbetwistbaar minstens een geval van smaad dat bestraft moet worden.”

Het Vlaams Belang wil zo snel mogelijk opheldering over dit voorval en de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vervroegd bijeen roepen om de minister hierover te ondervragen. “Wie politiemensen viseert vanwege hun functie tast de hele samenleving aan zijn de woorden van Van Quickenborne”, aldus Dillen. “Dat de minister al maanden onder verhoogde politiebescherming staat, maakt het des te erger. Als de feiten kloppen en dat Van Quickenborne op de hoogte was van het ‘plasincident’ en niet ingreep, is zijn positie als minister onhoudbaar.”