Persberichten
dinsdag, 17 okt 2023

Vlaams Belang wil spoedzitting commissie Binnenlandse Zaken

Foto: Vlaams Belang. Vlaams Belang wil spoedzitting commissie Binnenlandse Zaken

Voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) zal zo snel mogelijk een spoedzitting van de commissie inplannen om met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) te spreken over de veiligheidssituatie in ons land.  “Na de vreselijke islamitische terreuraanslag van gisterenavond die het leven kostte aan twee Zweden, moeten er onmiddellijk strengere veiligheidsmaatregelen worden genomen”, stelt Depoortere.

Voor het Vlaams Belang is het van kapitaal belang dat het recht op veiligheid van de bevolking opnieuw verzekerd wordt. “Ik heb veel bewondering en respect voor onze politiediensten die de voorbije uren alles in het werk hebben gesteld om de dader van deze vreselijke aanslag op te sporen en wens ze ook te feliciteren”, zegt Depoortere. “Maar de politie is en blijft zwaar onderbemand. In situaties waarin de politie zich volop moet concentreren op het opsporen van daders stel ik voor om voortaan, op korte termijn beroep te doen op de snelle inzet van paracommando’s van Defensie. De duidelijk zichtbare aanwezigheid van militairen in het straatbeeld, moet onze steden extra beveiligen en terroristen afschrikken.” 

“Waarom werd het dreigingsniveau niet verhoogd?”

Depoortere hekelt ook de “lakse houding” van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “Velen vroegen zich al af waarom het dreigingsniveau niet is aangepast na de aanslag in Arras in Frankrijk”, stelt het Kamerlid. “Ook de spanningen omtrent het Israëlisch-Palestijns conflict waren een teken aan de wand. Toch beweerde de minister eergisteren nog dat er volgens OCAD geen aanwijzingen waren om het dreigingsniveau in ons land te verhogen. Ik stel me daar grote vragen bij. Sommige bronnen vertellen mij trouwens dat er de voorbije dagen minstens stemmen zouden zijn opgegaan, zowel binnen de veiligheidsdiensten als bij OCAD, die in de voetbalwedstrijd tussen België en Zweden een mogelijk risico zagen. Nu het federaal parket gisteren ook expliciet erkend heeft dat de dader waarschijnlijk doelbewust Zweedse supporters heeft geviseerd, wil ik dat de minister volledige duidelijkheid verschaft waarom die opschaling niet eerder is gebeurd.”