Nieuws
woensdag, 12 apr 2023

Vlaams Belang wil straffen optrekken voor beschadiging monumenten

Foto: iStock. Vlaams Belang wil straffen optrekken voor beschadiging monumenten

In Italië dient de minister van Cultuur een wetsvoorstel in om de bekladding van monumenten en kunstobjecten harder te bestraffen. “Een zeer goed voorstel”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Onze partij diende in september 2020 reeds een gelijkaardig voorstel in.”

De jongste jaren bekladden en vernielden zelfverklaarde ‘klimaatactivisten’ in heel wat landen belangrijke monumenten en kunstwerken. Volgens de Italiaanse minister van Cultuur Gennaro Sangiuliano moeten dit soort acties dringend een halt toegeroepen worden. “Maar het gaat niet enkel om aanvallen vanwege zogenaamde klimaatactivisten” zegt Bury. “Ook linkse woke-activisten trachten monumenten te beschadigen of te laten verdwijnen, zelfs tot in het absurde toe.” Het Kamerlid verwijst daarbij bijvoorbeeld naar een standbeeld van de 14de-eeuwse Schotse koning Robert the Bruce, beklad door vandalen met de slogan ‘racist king’ en ‘BLM’. Onder het standbeeld was ook graffiti aangebracht: ‘Robert was a racist, bring down the statue’.

“Beschadigen, verwijderen, besmeuren en slopen is geen oplossing”

“Aanvallen op ons erfgoed zijn aanvallen op onze westerse geschiedenis”, stelt Bury. “Monumenten beschadigen, verwijderen of slopen omdat ze bepaalde personen of groepen zogenaamd zouden ‘kwetsen’ is allerminst een oplossing. Ook het ‘klimaat’ wordt op geen enkel vlak beter van het besmeuren of vernielen van monumenten.”

Dat de Italiaanse minister van Cultuur nu een voorstel indient om het vandalisme te bestraffen met hogere boetes, vindt Bury “een prima initiatief dat ook bij ons navolging verdient”. Momenteel stelt de Belgische strafwet dat wie graven, monumenten, kunstvoorwerpen en dergelijke vernielt of beschadigt, bestraft wordt met een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar. Het Vlaams Belang wil deze straf optrekken naar zes maanden tot drie jaar.