Nieuws
maandag, 14 jun 2021

Vlaams Belang wil strengere aanpak van broodfok en intrekking erkenningen malafide handelaren

Het Vlaams Belang wil dat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) gerichte en aangepaste wetgeving tegen broodfok voorziet. Dit na een nieuw incident waarbij 41 dieren moesten worden overgebracht worden naar opvangcentra. “Erkenningen van verkopers moeten sneller ingetrokken kunnen worden ”, stelt Vlaams Parlementslid Els Sterckx (Vlaams Belang) in een reactie.

Vorige week kwam aan het licht dat Dierenbescherming Mechelen nog eens 41 honden in beslag nam bij een fokker in Booischot waar 2 weken geleden ook al 68 dieren werden gered. “Dit is de zoveelste alarmbel die afgaat”, reageert Els Sterckx (Vlaams Belang). Het parlementslid haalde eerder in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement al het verhaal aan van Puppy House, een broodfokker die al meermaals in opspraak kwam. Deze zaak kreeg een erkenning (HK-nummer) in 2015, maar verscheen sinds dan al diverse keren voor de rechter wegens overtredingen. Recent legde de rechter de zaak - die inmiddels van naam veranderde - nog boetes op, maar de handel werd niet gesloten. “Wanneer gaat Weyts nu inzien dat dierenbeulen hun gang kunnen blijven gaan omdat de wetgeving tegen broodfok te laks is?”, aldus nog Sterckx.

“Hoeveel overtredingen van broodfok mogen verkopers van puppy’s begaan voor Weyts overgaat tot het intrekken van de erkenning?”

Het Vlaams Belang pleitte al ettelijke malen voor een verstrenging van de Dierenwelzijnswet, maar kreeg steeds wind tegen van de meerderheidspartijen. “Dit moet stoppen”, reageert Sterckx. Die handelaren importeren de puppy’s vaak uit Oost-Europa. Veel jonge dieren overleven dat transport niet. Het is onaanvaardbaar dat broodfokkers hun gang kunnen blijven gaan.”

“Vlaanderen moet ook met prioriteit controleren”, reageert Sterckx. “Er zijn hier meerdere zaken waarvan geweten is dat er niet correct wordt omgesprongen met de verkoop van puppy’s. Via mijn professionele ervaring merk ik dat de honden met de meeste gezondheidsproblemen honden zijn die verkocht werden door zogezegde broodfokkers.” In 2014 gaf Weyts al aan dat hij de broodfok ging aanpakken. “Maar tot op heden is daar nog niet veel van te merken.” Tot slot stelt Sterckx dat de wetgeving moet toelaten dat HK-nummers kunnen worden ingetrokken nadat blijkt dat er malafide praktijken gebeurden. “Ik zal hem hierover dan ook in de eerstvolgende commissie ondervragen.”