Persberichten
woensdag, 08 mei 2024

Vlaams Belang wil verbod op diesel- en benzinewagens schrappen uit Klimaatplan

In het Vlaams Parlement agendeert het Vlaams Belang vandaag met spoed een resolutie om het verbod op de inschrijving van nieuwe wagens met verbrandingsmotoren uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030 te halen. “Intussen werd al 25 miljoen euro gespendeerd aan subsidies voor dure elektrische wagens. Broodnodige middelen die elders beter besteed konden worden”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Laat de Vlaming zelf kiezen waarmee hij rijdt en geef onze autoconstructeurs en -verkopers zekerheid.”

Van de Vlaamse regering mogen vanaf 2029 geen wagens op fossiele brandstoffen meer verkocht en ingeschreven worden. “Vanaf 2029 is 100 procent van de nieuwe verkochte personenwagens volledig emissievrij”, leest het VEKP. Het verbod werd door minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) in het Vlaams Parlement nadien herhaaldelijk bevestigd en gepropageerd. Minister Peeters had - naar eigen zeggen - daartoe ook een bericht gericht aan de federale regering die bevoegd is voor de inschrijving van de wagens. 

“Tijd om het groene sprookje te laten varen”

Afgelopen maart bleek echter een bocht ingezet door Demir. In antwoord op een vraag van Claes stelde ze dat de federale regering “geen toestemming zou geven” en een verbod dus in de praktijk niet ingevoerd zou kunnen worden. Maar toch staat het nog steeds in het Klimaatplan ingeschreven. “Men kan niet enerzijds een plan goedkeuren waarin zwart-op-wit een verbod staat op de verkoop en inschrijving van wagens met verbrandingsmotoren vanaf 2029, dat jarenlang bevestigen en anderzijds dat nu plots allemaal nuanceren of zelfs suggereren dat het verbod er zelfs niet zou komen”, stelt Claes.

De huidige situatie leidt uiteraard tot onzekerheid, in de eerste plaats in de sector van de autoverkoop. Volgens het Vlaams Belang dient de huidige Vlaamse regering dan ook snel duidelijkheid bieden, en nog deze legislatuur het verbod te schrappen. “De regering-Jambon heeft deze onzekerheid gecreëerd, dus is het vanzelfsprekend dat ze de sector en de burgers niet nog voor maanden in de onzekerheid laat”, besluit Claes. “Tijd om het groene sprookje te laten varen.”