Nieuws
maandag, 21 aug 2023

Vlaams Belang wil verplichte taaltest voor buitenlandse artsen

Foto: iStock. Vlaams Belang wil verplichte taaltest voor buitenlandse artsen

Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat er in België voor het eerst meer dan tienduizend buitenlandse artsen actief zijn, zomaar eventjes een verdubbeling in elf jaar tijd. “Deze situatie is hoogst oneerlijk tegenover onze eigen studenten”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe. “En daarnaast is het voor patiënten niet zonder gevaar om Nederlandsonkundige artsen voor zich te krijgen.”

14 procent van de in dit land actieve artsen genoten hun opleiding in het buitenland. En daarbij gaat het lang niet alleen om buurlanden. Zo komen er nagenoeg evenveel artsen uit Roemenië (1.558) als uit Frankrijk (1.620) of Nederland (1.590). En ook het aantal artsen uit Oost- en Zuid-Europa zit in een sterk stijgende lijn. “Hoewel een goede communicatie tussen arts en patiënt essentieel is, kunnen buitenlandse dokters hier zonder enig taalbad aan de slag”, aldus Sneppe. “In Nederland worden artsen onderworpen aan een taaltest, hetgeen niet meer dan logisch is. Hoog tijd om die test, waar VUB-professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey vandaag in de media voor pleit, ook hier in te voeren.”

“Aan een anderstalige dokter heb je niets”

“Onze studenten krijgen nauwelijks de kans om het in dit land tot dokter te schoppen”, merkt Sneppe op. “Zelfs wanneer ze slagen voor een ingangsexamen, zijn ze door de quota verre van zeker aan de eigenlijke studies te kunnen beginnen. Het optrekken van de quota voor Belgische studenten geneeskunde, zoals Devroey wil, zal volgens het Kamerlid het probleem evenwel niet oplossen. “Daarvoor moet er, naast de taaltest, een stop of minstens quota komen voor buitenlandse artsen.”

“Aan een dokter waaraan je niet uitgelegd kan krijgen wat je precies voelt of wat het specifieke probleem is, heb je niets”, besluit Sneppe. “Het aantrekken van anderstalige artsen is een poging om te verhelpen aan het huidige probleem van de soms immense wachttijden, maar daarvoor bestaan andere oplossingen. Daarvoor dienen de subquota te worden aangepast, zodat studenten in een bepaalde richting geduwd kunnen worden. Momenteel zijn een aantal lucratieve specialiteiten zeer in trek, waardoor er helaas tekorten ontstaan in andere specialismen.”