Nieuws
vrijdag, 07 feb 2020

Vlaams Belang wil ‘very irritating police’ voor georganiseerde misdaad

Het gebrek aan overzicht en inlichtingen over georganiseerde misdaadbendes, deze ochtend nog maar eens bekend gemaakt door De Standaard, verontrust het Vlaams Belang. De partij roept op om een vorm van ‘very irritating police’ in te zetten op federaal niveau, een concept dat al bestaat op lokaal niveau tegen bijvoorbeeld overlast door hangjongeren. “In het buitenland is al aangetoond dat het inzetten van politie-acties, met als eerste focus het verstoren van misdaadbendes in plaats van hen te laten veroordelen, veel succes kan hebben. Bovendien kan hiermee door gericht te werken net het inlichtingentekort aangevuld worden, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang).

De federale gerechtelijke politie trekt aan de alarmbel. Beeldvorming en inlichtingen over georganiseerde misdaad haperen ernstig, wat de effectiviteit van onze veiligheidsdiensten verkleint. Bovendien ontlopen bendeleden die wel kunnen worden vervolgd geregeld hun - vaak lichte - straf door bijvoorbeeld procedurefouten of kwijtgeraakt bewijsmateriaal. Bovendien duren onderzoeken ook lang. Hierdoor kunnen bendes actief blijven en krijgt georganiseerde misdaad vrij spel zoals onder meer in Antwerpen te merken is.

De federale gerechtelijke politie en lokale politie moeten echter beter samenwerken om de werking van bendes te irriteren, te saboteren en te verstoren, vindt het Vlaams Belang. Door informatiedeling - zoals over woningen, dekmantels, schuiloorden, favoriete café’s… van gekende bendes - kan men gericht ontregelend werken. Dit met razzia’s, administratieve aanhoudingen, geconcentreerde patrouilles, inbeslagnames, ostentatieve volgacties van verdachten enzoverder.

“België kan reputatie maken bij georganiseerde misdaad als meest vervelende land in Europa”

“Dit soort operaties hebben een veel belangrijker doel dan het gewoonweg ‘irriteren’ van misdaadbendes”, zo stelt Kamerlid Dillen, die voor het Vlaams Belang in de commissie Justitie zetelt. “Veeleer is het zo dat hiermee een onvruchtbaar klimaat wordt gecreëerd voor georganiseerde misdaad. Als bendes hun clandestiene activiteiten willen verder zetten moeten ze constant meer kosten maken, mensen vervangen, nieuwe locaties zoeken, procedures veranderen enzoverder. België kan zo een reputatie maken bij de georganiseerde misdaad als meest vervelende land in Europa. Nu is het nagenoeg omgekeerd.”

De partij stelt ook dat door deze proactieve operaties gericht uit te voeren, inlichtingen net kunnen aangevuld worden, waardoor de veroordelingskansen op termijn vergroot kunnen worden. Het Vlaams Belang haalde de mosterd uit de VS en het VK, alwaar de geesten reeds gerijpt zijn. “Met een mentaliteitswijziging bij de politieleidingen en burgemeesters kan dus al veel bereikt worden”, besluit Dillen.