Nieuws
woensdag, 20 sep 2023

Vlaams Belang wil voedselbanken redden

Foto: iStock. Vlaams Belang wil voedselbanken redden

De noodkreten van de voedselbanken klinken alsmaar luider. Door die stijgende vraag en het dalende aantal schenkingen van overschotten stevenen we deze winter af op een sociaal drama. “Het Vlaams belang pleit al jaren voor maatregelen om schenkingen aan voedselbanken fiscaal voordeliger te maken”, zegt Kamerlid Ellen Samyn die in de commissie Sociale Zaken van 19 september opnieuw aandrong op maatregelen om de voedselbanken te redden. Volgens Samyn doet minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) niet eens de moeite om dit te bespreken met de minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v).

De voedselbanken geven al jaren aan dat de situatie onhoudbaar is. “Verder dan het typische Vivaldi-gemorrel in de marge om deze noodsituatie aan te pakken, raakt deze regering niet”, aldus Samyn. “Wij vragen al jaren om schenkingen aan voedselbanken fiscaal aantrekkelijker te maken. Momenteel bieden initiatieven zoals ‘Too Good To Go’, om voedselverspilling tegen te gaan, een groter belastingvoordeel. Hierdoor komen steeds minder voedingsproducten terecht bij de voedselbanken.” 

“Het Vlaams Belang pleit al jaren voor maatregelen om schenkingen aan voedselbanken fiscaal voordeliger te maken”

Socialiste Lalieux beloofde een halfjaar geleden al dat ze het probleem zou bespreken met haar collega van Financiën Van Peteghem. “Maar tot op heden werd hiervan zelfs nog geen begin gemaakt. Telkens luidt de smoes dat ze ‘geen tijd’ heeft”, vervolgt Samyn. “Voor de alsmaar stijgende groep mensen die noodgedwongen een beroep moet doen op de voedselbanken is dit een regelrecht drama.” Voor het Kamerlid is het duidelijk dat de tijd dat de socialisten stonden voor een sociaal beleid tot een ver verleden behoort.

“Het belang van dringende maatregelen is niet te overschatten”, concludeert Samyn. “Als Vivaldi niet snel actie onderneemt, zijn de drama’s die zich deze winter zullen voordoen in de voedselbanken niet te overzien.”