Persberichten
maandag, 27 mrt 2023

Vlaams Belang wil vonnis dat El Kaouakibi parlementaire medewerkers toekent, aanvechten

Het Vlaams Belang zal zich verzetten tegen de aanstelling van twee parlementaire medewerkers voor Sihame El Kaouakibi. “Het is onbegrijpelijk dat iemand die al meer dan twee jaar geen parlementaire poot heeft uitgestoken en verdacht wordt van fraude nu op kosten van de belastingbetaler personeel mag aanwerven”, zegt Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. “Ik zal er bij het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement op aandringen om hiertegen in beroep te gaan.”

De Brusselse kortgedingrechter heeft beslist dat het Vlaams Parlement voor voormalig Open Vld-parlementslid Sihame El Kaouakibi twee halftijdse medewerkers moet aanstellen. El Kaouakibi had dit tot tweemaal toe aan het Vlaams Parlement gevraagd, maar het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement had die aanvraag telkens unaniem geweigerd. Indien de Vlaamse overheid de twee kandidaat-medewerkers geen arbeidsovereenkomst aanbiedt, riskeert zij een dwangsom van 250 euro per dag te moeten betalen, met een maximum bedrag van 100.000 euro.

El Kaouakibi is sinds het uitbarsten van het schandaal, waarbij ze verdacht wordt van grootschalige subsidiefraude begin 2021, in ziekteverlof. Recent kondigde zij aan dat ze haar parlementair werk voor 20 procent zou hervatten. 

“Het is onbegrijpelijk dat iemand die al meer dan twee jaar geen parlementaire poot heeft uitgestoken en verdacht wordt van fraude nu op kosten van de belastingbetaler personeel mag aanwerven”, zegt Janssens. “Het misbruik van subsidiegeld waarvan ze verdacht wordt, moet nog bewezen worden door een rechter. Maar dat ze het rechtssysteem misbruikt, staat al vast.”

Het Vlaams Belang is het dan ook niet eens met de rechtelijke beslissing. “Ik zal er bij het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement op aandringen om hiertegen in beroep te gaan”, aldus Janssens. “El Kaouakibi heeft ons al te veel geld en miserie gekost. Heel haar passage in het parlement is nefast voor de politiek.”