Persberichten
donderdag, 24 sep 2020

Vlaams Belang wil zorggarantie: “Wachtlijsten nu wegwerken”

Het Vlaams Belang onderschrijft de eis van de zorgsector aan de Vlaamse regering om werk te maken van een investeringsplan voor het wegwerken van de wachtlijsten voor mensen met een handicap. De partij spreekt van “een manifeste onwil binnen de Vlaamse regering” en eist daarom een juridisch afdwingbaar recht op zorggarantie. Dreactie komt er na de schrijnende Pano-reportage woensdag over de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg en de open brief in dat verband van de organisaties in de zorgsector.

Dat er nog steeds lange wachtlijsten zijn voor mensen met een handicap die ondersteuning aanvragen, is bekend. Zowat 20.000 mensen met een handicap hebben wettelijk gezien recht op een persoonsvolgend budget, maar ontvangen er geen omdat de Vlaamse Regering ruim onvoldoende middelen voorziet. Volgens het Vlaams Belang is het een verdienste van de Pano-reportage woensdag dat de schrijnende verhalen achter deze abstracte cijfers werden getoond. Het Vlaams Belang onderschrijft daarom dan ook de vraag van de zorgsector naar een investeringsplan dat eindelijk een einde moet maken aan de wachtlijsten. De partij zal de Vlaamse regering woensdag tijdens het debat over de septemberverklaring op haar niet-ingeloste beloftes ter zake wijzen.

De Reuse (Vlaams Belang): “De budgetten die de VlaReg heeft vrijgemaakt rond de wachtlijsten zijn een peulschil en krimpen alleen maar”

De cijfers van de zorgsector zijn duidelijk: met de 4 procent mensen van de wachtlijst die dit jaar een persoonsvolgend budget ontvangen duurt het 33 jaar vooraleer de wachtlijst volledig is weggewerkt, zo reageert Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang). Idem overigens voor de toekenningen van een persoonlijk assistentiebudget voor kinderen met een handicap. Met de voorziene 9 miljoen euro kunnen amper 240 kinderen geholpen worden. Een peulschil. De budgetten krimpen en de wachtlijsten groeien enkel maar aan.” Concreet wil het Vlaams Belang:

  1. Een onmiddellijke forse verhoging van de middelen voor de persoonsvolgende financiering voor mensen met een handicap zodat de wachtlijsten verdwijnen.
  2. De verankering van een juridisch afdwingbaar recht op zorggarantie in de Vlaamse decreetgeving.

Het Vlaams Belang aanvaardt het excuus niet meer dat er geen geld zou zijn om dit te realiseren. “Er is 1,6 miljard euro nodig om de wachtlijsten te doen verdwijnen, voegt ook voorzitter van de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) toe. Ons belastinggeld wordt wel misbruikt om parasitaire Belgische structuren te onderhouden, de opvang van en steun aan tienduizenden immigranten te financieren en bodemloze Waalse putten te vullen. Cruciale zorgverlening blijkt echter niet van belang. Onze eerste prioriteit is het garanderen van een menswaardig leven aan de zwaksten van ons volk.”