Persberichten
vrijdag, 15 dec 2023

Vlaams Belang zet Frank Creyelman uit de partij

Het Vlaams Belang zet Frank Creyelman uit de partij. Creyelman liet zich volgens verschillende media beïnvloeden door een Chinese spion. “Dat is compleet onaanvaardbaar en heeft vanzelfsprekend geen plaats in de partij”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Dit staat mijlenver van waar ons nationalisme voor staat.”

“Het partijbestuur heeft beslist Frank Creyelman uit de partij te zetten”, zegt Van Grieken. “Zijn gedrag is compleet onaanvaardbaar. Zijn handelingen gaan in tegen het doel en het wezen, zelfs de naam van onze partij.”

“Zijn handelingen gaan in tegen het doel en het wezen, zelfs de naam van onze partij”

Creyelman slaagde er nooit in enige invloed op de partij uit te oefenen, getuige daarvan de duidelijke standpunten die de partij steeds ten opzichte van China innam. “Wij hebben ons steeds uiterst kritisch opgesteld ten aanzien van China”, zegt Van Grieken. “Het dictatoriale regime in Peking wil ons verdelen, en is in de verste verte geen bondgenoot van Vlaanderen. Meermaals benadrukten onze parlementsleden dat China een bedreiging vormt. Of het nu gaat om Taiwan, de Oeigoeren, de Chinese invloed op onze universiteiten of om onze economische belangen.”

“De enige loyauteit voor nationalisten kan enkel de eigen natie zijn”

“Frank Creyelman was sowieso al een afgesloten hoofdstuk voor de partij”, voegt van Grieken nog toe. “We duidden al een nieuwe lijsttrekker aan voor Mechelen en ook op de lijsten voor de parlementsverkiezingen komt de naam van Frank Creyelman niet meer voor. De schokkende onthullingen van vandaag dwingen er ons toe om nu ook definitief afstand van hem te nemen, ook als gewoon partijlid.”