Persberichten
vrijdag, 27 okt 2023

Vlaams Belang zet twee Zwijndrechtse raadsleden die voor fusie stemden uit partij

Het Vlaams Belang heeft twee van zijn drie Zwijndrechtse raadsleden uit de partij gezet omdat ze voor de fusie met Beveren en Kruibeke stemden, tegen de uitslag van het referendum in. “Het Vlaams Belang is een democratische partij die zich neerlegt bij de wil van de meerderheid”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Tegen een overweldigende uitslag van een referendum over de fusie stemmen druist in tegen de beginselen van onze partij.”

Gisteren werd in de Zwijndrechtse gemeenteraad gestemd over de fusie met Beveren en Kruibeke. Eind september vond daarover nog een referendum plaats. Maar liefst 80 procent van de kiezers stemde toen overtuigend tegen een fusie. “Als democraat leg je je daarbij neer”, zegt Van Grieken. “Wij zijn van mening dat elk voorstel waar gemeenten tot een fusie willen overgaan gedragen moet worden door de bevolking. Als de bevolking geen fusie wil, moet men zich daarbij neerleggen.”

“Tegen een overweldigende uitslag van een referendum over de fusie stemmen druist in tegen de beginselen van onze partij”

Het Vlaams Belang maande de drie Zwijndrechtse raadsleden ook meermaals aan om niet voor de fusie te stemmen. Raadsleden Mariëtte Voogd en Ronny Dobbeleir sloegen die aanmaning in de wind en verliezen daardoor hun lidmaatschap van de partij. Rudi Hendrikx stemde wel tegen de fusie en behoudt zijn lidkaart.“Er zijn verschillende pogingen gedaan om hen op andere gedachten te brengen”, klinkt het bij de partij. “We zullen nu bekijken hoe we de partij opnieuw kunnen versterken in Zwijndrecht.”