Persberichten
woensdag, 17 jul 2019

Vlaams-Brusselse meerderheidspartijen organiseren uitverkoop Vlaamse Gemeenschapscommissie

Vlaams Belang veroordeelt scherp gezamenlijke regeerverklaringen BHP, RVG en Cocof

Dominiek Lootens: "De centen uit Vlaanderen zijn welkom maar voor Groen, One B-Sp-a en Open-VLD moet de Vlaamse identiteit blijkbaar weggemoffeld worden"

Vandaag werd duidelijk dat op initiatief van Groen, One B-Sp-a en Open-VLD de regeerverklaringen van respectievelijk de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, het College van de Cocof en het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie aansluitend in het halfrond zullen plaatsvinden in aanwezigheid van alle Brusselse parlementsleden.

Dit is een verwerpelijke primeur. Onder de valse voorwendsels van ‘tijdswinst’ en ‘het is toch goed om te horen wat de Franstaligen willen’ wordt de eigenheid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie te grabbel gegooid. We weten al jaren wat de Franstalige politici willen. Het volstaat om het verslag van de vergaderingen van de Cocof te lezen en vooral hun verklaringen in de Franstalige media te volgen.

De duidelijkheid komt het in elk geval niet ten goede. Nu de burger zijn weg begint te vinden in het kluwen van Brussels Hoofdstedelijk Parlement, Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, Cocof (naar eigen zeggen Parlement des Francophones de Bruxelles) en de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, gaat men al deze assemblees doodleuk samen laten vergaderen. Wie gaat nu nog kunnen volgen?

Blijkbaar is er geen enkel taboe wanneer het gaat om het ondergraven van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel ten bate van de promotie van een “Brusselse gemeenschap”.

De eerste politiek actie van Ecolo-Groen bestaat dus uit een politiek manoeuvre om de zichtbaarheid van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel weg te werken. Vraag is wat de voogdijoverheid hiervan vindt? De centen uit Vlaanderen zijn welkom maar voor Groen, One B-Sp-a en Open-VLD moet de Vlaamse identiteit blijkbaar weggemoffeld worden.