Nieuws
dinsdag, 14 nov 2023

In Vlaamse gemeenten snakt men naar doorbreken van cordon

In steeds meer Vlaamse gemeenten stellen inwoners en lokale mandatarissen zich vragen bij de houdbaarheid van het cordon rond het Vlaams Belang. In Zelzate kondigde men gisteren alvast een verruimde Vlaams Belang-lijst aan die de rechtse krachten in de gemeente verenigt. “Steeds meer Vlamingen zien in dat de systeempartijen niets meer te bieden hebben”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het zal enkel met een ijzersterk Vlaams Belang zijn dat we de Vlamingen het degelijke en rechtse beleid kunnen geven dat ze verdienen.”

Afgelopen zomer doken beelden van zware gevallen van agressie en geweld op uit Zelzate. Het Vlaams Belang nam deel aan een protestmars in de Oost-Vlaamse gemeente om de gewelddadigheden en de uiterst lakse houding van het gemeentebestuur aan te klagen. De betoging legde de kiemen voor een rechtse samenwerking in Zelzate. Die samenwerking werd gisteren aangekondigd met een nieuwe kartellijst Vlaams Belang-Voluit Zelzate. Oud-burgemeester Frank Bruggeman trekt de lijst voor het Vlaams Belang. De partij wordt ook meteen gesteund door twee raadsleden, een aantal oud-raadsleden en enkele voormalige schepenen.

“De mensen pikken het niet langer en dat is maar goed ook”

“Voor Zelzate is het een politieke omwenteling van formaat”, zegt Van Grieken. “Maar het toont ook aan dat steeds meer Vlamingen over het hele land het gehad hebben met de stilstand en het wanbeleid. Het is enkel door het in stand houden van het cordon door de systeempartijen dat de mensen keer op keer een omgekeerd beleid krijgen dan waar ze voor stemmen. De mensen pikken het niet langer en dat is maar goed ook.”

“In Zelzate hebben de socialisten van Vooruit ervoor gekozen om met de communisten van de PVDA in zee te gaan en zo de burgemeestersjerp te veroveren”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “We hebben gezien tot wat dat uiterst linkse bestuur heeft geleid. Een plaag van gewelddadigheden waar amper tegen opgetreden wordt. Een lik-op-stuk-beleid en nultolerantie is enkel mogelijk als dat ook lokaal ondersteund wordt. Dat zal nooit mogelijk zijn met een links bestuur, maar enkel met het Vlaams Belang.”