Nieuws
dinsdag, 10 nov 2020

Vlaamse jeugdraad niet representatief: “Nepverkiezingen”

De voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) en Vlaams Parlementslid - Filip Brusselmans - uit felle kritiek op de Vlaamse Jeugdraad. De samenstellingen hiervan wordt deze maand herbepaald, maar volgens Brusselmans gaat het om “nepverkiezingen”. De thema's waarover onze jeugd kan kiezen gaan van gelijke kansen tot klimaat, maar nergens is een spoor van migratie, veiligheid of identiteit, klinkt het. Het Vlaams Belang - die van deze thema’s zijn corebusiness maakte - is nochtans de populairste partij onder de jeugd, zo bleek uit de laatste echte verkiezingen en recent nog uit een onderzoek van Humo.”

De Vlaamse Jeugdraad gaf gisteren het startschot voor haar verkiezing. Twee weken lang kunnen jongeren tussen 12 en 30 stemmen op wie hen de volgende drie jaar zal vertegenwoordigen in de Wetstraat. Er zijn 27 kandidaten voor 8 zetels. Brusselmans stelde zich echter al vragen bij de keuze van deze thema’s en ging dit na bij jeugdminister Benjamin Dalle (CD&V). Dalle liet weten dat de thema’s gebaseerd zijn op ‘reële verhalen’ en een bevraging van een ‘grote groep’ jongeren. Uit het rapport van de jeugdraad bleek echter dat de bevraging allesbehalve representatief was.

Brusselmans bekijkt juridische stappen: "Deze verkiezingen van de Vlaamse Jeugdraad zijn één grote ondemocratische klucht

“De jeugdraad wil deze gekozen’ thema’s nu duidelijk zo veel als mogelijk naar hun hand zetten om het zekere voor het onzekere te nemen”, zo reageert Brusselmans. “Dit nadat er vorige keer ondanks alles enkele rechtse jongeren werden verkozen. Zij werden bestempeld als de ‘verkeerde’ verkozenen en werden zonder pardon of uitleg uit de jeugdraad gezet omwille van associaties met Schild & Vrienden.” 

VBJ staat niet alleen met hun bezwaren rond de niet-representatieve verkiezingen. Gisteren sloten studentenverenigingen CDS (Christendemocratische Studenten), het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) en NSV! (Nationalistische Studentenvereniging) zich aan bij de kritiek. “Wij roepen dan ook op een - echte - bevraging rond de te kiezen thema’s te organiseren”, besluit Brusselmans. “Ditmaal voorgelegd aan een breed publiek waar de ideologische diversiteit gevrijwaard wordt. De huidige verkiezingen van de vertegenwoordigers dient tot dan opgeschort te worden.

Indien dit niet gebeurt, bekijkt VBJ mogelijke juridische stappen om deze “nepverkiezingen” te verhinderen en alsnog een representatieve jeugdraad te bekomen.