Nieuws
dinsdag, 07 mrt 2023

Vlaamse regering in diepe crisis: Vlaams Belang vraagt ontslag Jambon

Het Vlaams Belang roept minister-president Jan Jambon (N-VA) op om de eer aan zichzelf te houden en ontslag te nemen. De Vlaamse regering slaagde er niet in de knoop in het stikstofdossier te ontwarren en is volledig verdeeld. “Een jaar voor de verkiezingen wordt Jambon-I geen regering van lopende zaken, maar één van doodlopende zaken”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Jambon houdt beter de eer aan zichzelf dan de schijn op te houden dat met dit levend lijk nog iets bereikt kan worden.”

De Vlaamse regering van N-VA, cd&v en Open Vld ligt al enkele weken overhoop over het stikstofdossier. Vorig jaar werd een akkoord gesloten tussen de meerderheidspartijen, maar daar ontstond al snel onenigheid over. Vooral cd&v wil zich niet meer akkoord verklaren met de stikstofnota die ze vorig jaar nochtans mee had goedgekeurd. De regering had zichzelf de deadline opgelegd om dit weekend een finaal akkoord te bereiken, maar slaagde daar niet in. Niemand binnen de regering lijkt momenteel te weten, hoe het nu verder moet. “Deze regering is op”, zegt Janssens. “De N-VA is er als Vlaams-nationalistische partij in geslaagd om van de Vlaamse regering een Vivaldi-light te maken.”

“De Vlaamse regering onder Jambon is de nachtmerrie gebleken van elke Vlaams-nationalist”

De fractieleider vroeg vóór de plenaire vergadering van vanmiddag opheldering aan de juridische dienst van het Vlaams Parlement over de stikstofnota die Jambon zonder goedkeuring van cd&v naar voor wou schuiven. De dienst concludeerde dat de Vlaamse regering enkel bij consensus kan beslissen en dat de nota zoals ze nu voorligt dus niet rechtsgeldig is. Vanmiddag stelde Jambon daarom dat hij alsnog hoopt op een akkoord met cd&v tegen vrijdag. Lukt dat niet, “dan is de schade niet te overzien”, volgens de minister-president. “De schade is al niet meer te overzien”, reageert Janssens. “De grootste slachtoffers van deze chaos zijn de landbouwers die nog meer onzekerheid tegemoet gaan en alle Vlamingen, die op dit moment geen functionerende regering meer hebben. Niemand gelooft dat deze regering nog iets kan bereiken in de komende maanden.”

Volgens het Vlaams Belang rest er dan ook slechts één optie: het ontslag van Jambon. “De Vlaamse regering onder Jambon is de nachtmerrie gebleken van elke Vlaams-nationalist”, besluit Janssens. “Al van in het begin was dit een coalitie van verliezers. Het is dringend tijd dat we de kaarten in de Vlaamse politiek opnieuw schudden zodat verliezende, kleine partijen eindelijk naar de oppositie verwezen worden en grote, winnende partijen het beleid kunnen voeren waar de Vlaming om vraagt. Jambon houdt beter de eer aan zichzelf dan de schijn op te houden dat met dit levend lijk nog iets bereikt kan worden.”