Vlaamse regering gaat te laks om met klimaatextremisme
Het Vlaams Belang hekelt de lakse aanpak van klimaatextremisme na de aanhouding van vier leden van de links-extremistische groepering Tyre Extinguishers in Gent. "De klimaatbeweging radicaliseert. De fundamentalistische bakfietsclubs in Gent houden zich al lang niet meer alleen bezig met vegan quinoa-workshops. Ze worden steeds militanter", waarschuwde Vlaams Parlementslid Bart Claes tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement. "Een GAS-boete van 350 euro voor bewuste sabotage is schuldig verzuim – alsof het om wildplassen of foutparkeren gaat, niet om daden die mensen op kosten jagen en de verkeersveiligheid in gevaar brengen."
Vorige week werden in Gent enkele Tyre Extinguishers opgepakt, activisten die banden van SUV’s laten leeglopen "voor het klimaat". De politie liet de daders vrijwel onmiddellijk vrij, aangezien strafrechtelijke vervolging niet mogelijk bleek. In Antwerpen gebeurde dit eerder al. "Eén van de gearresteerden stond zelfs op de Groen-lijst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen", aldus Claes.
“Wij eisen onmiddellijke en concrete maatregelen om onze burgers te beschermen tegen deze escalerende vorm van extremisme”
Terwijl Groen en PVDA het fenomeen blijven nuanceren en verwijzen naar "het recht van klimaatjongeren om te protesteren", waarschuwt het OCAD expliciet voor de toenemende radicalisering binnen de klimaatbeweging. "Het OCAD-rapport van vorige week vrijdag is glashelder", vervolgde het Vlaams Parlementslid. "Er wordt expliciet verwezen naar de rellen op 1 maart bij Cargill in Gent, en naar groepen die geweld niet langer schuwen. Die radicalisering komt niet uit het niets. Ze wordt zelfs openlijk verdedigd. In het boek 'How to blow up a pipeline' van klimaatactivist Andreas Malm wordt sabotage gepresenteerd als een legitieme strategie. Vreedzaam protest, zo stelt hij, is zinloos. Dat boek circuleert vandaag in klimaatactivistische kringen en ligt wellicht op het nachtkastje van Anuna De Wever."
Het Vlaams Belang betreurt de matige reactie van minister Hilde Crevits (cd&v), die in haar antwoord verwees naar een "Actieplan rond preventie" dat in het najaar voorgesteld zal worden. "Preventieplannen en werkgroepen zijn typisch voor dit beleid: veel woorden, weinig daden", besloot Claes. "Banden platzetten en wegen blokkeren is nog maar de start. Dit is niet zomaar burgerlijke ongehoorzaamheid. Wij eisen onmiddellijke en concrete maatregelen om onze burgers te beschermen tegen deze escalerende vorm van extremisme, geen vage beloftes voor het najaar."