Nieuws
woensdag, 24 mei 2023

Vlaamse regering geeft 1,5 miljard euro uit aan consultancy

Deze legislatuur alleen al gaf de Vlaamse regering 1,5 miljard euro uit aan consultants. Dat onthulde Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) gisteren in het Vlaams Parlement. “Dit is ontoelaatbaar”, reageert Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “We hebben geen slanke en ook geen performante overheid.”

Voormalig minister Jo Vandeurzen (cd&v) werd door het agentschap dat hij als minister bestuurde ingeschakeld als consultant. Dat gebeurde niet eenmalig, maar twee keer, zo bleek gisteren tijdens de commissie Welzijn. “Het doet de wenkbrauwen fronsen”, zegt Janssens. “Een oud-minister die zich goed laat betalen om advies te geven aan zijn eigen voormalig departement, ruikt naar belangenvermenging.” Vandeurzen kreeg voor zijn eerste opdracht zo’n 1.300 euro voor een dag werk. Voor de tweede opdracht ging het om 3.800 euro voor iets meer dan een halve werkweek.

“Voert de overheid nog zelf haar kerntaken uit of besteedt ze alles uit?”

Nog opvallender echter was dat minister Crevits er terloops op wees dat de regering-Jambon deze legislatuur al 1,5 miljard euro aan consultancy uitgaf. Volgens de minister moest de 1,6 miljoen euro die Who Cares (het bureau waarvoor Vandeurzen de opdrachten uitvoerde) kreeg om advies te geven daardoor in perspectief geplaatst worden. “Dit is buiten de perken van het toelaatbare”, aldus Janssens. “Het gaat om gigantische bedragen die heel veel vragen doen rijzen. Voert de overheid nog zelf haar kerntaken uit of besteedt ze alles uit?”

Het Vlaams Parlementslid pleit voor en breder debat over de zin of onzin van al die kosten voor consultants. “Het is duidelijk dat 1,5 miljard euro belastinggeld aan consultants spenderen niet meteen leidt tot een performantere overheid”, besluit hij. “We hebben bovendien nog een jaar te gaan voor de verkiezingen. Het bedrag zal dus nog aanzwellen als de Vlaamse regering zo verder gaat.”