Nieuws
donderdag, 30 mrt 2023

Vlaamse regering moet meer investeren in veiligheid openbaar vervoer

Het Vlaams Belang eiste gisteren in het Vlaams Parlement dat minister van Mobiliteit Lydia Peeters snel met meer initiatieven over de brug zou komen om de veiligheid van onze bus- en tramchauffeurs te verzekeren. Het geweld tegen het personeel van het openbaar vervoer neemt toe en met het huidige beleid kan de Vlaamse regering de veiligheid van onze chauffeurs duidelijk niet garanderen”, zegt Chris Janssens, de fractieleider van het Vlaams Belang. We moeten geweldplegers hard aanpakken en investeren in de veiligheid van het openbaar vervoer.”

Vorige week werd in Genk een buschauffeur van De Lijn in elkaar geslagen door alweer allochtone relschoppers. De chauffeur had het immers aangedurfd om vriendelijk te vragen om niet op de bus te roken. Vervolgens werd hij bespuugd, geslagen, uit de bus geduwd en zelfs geschopt toen hij al op de grond lag. De man zal nu nog weken werkonbekwaam zijn. Niet alleen in Limburg, maar ook in andere provincies hebben chauffeurs hierop het werk neergelegd uit steun en solidariteit met hun collega. De politie heeft intussen bijkomende beelden verzameld en veiliggesteld en hoopt aan de hand daarvan de daders te kunnen identificeren. 

“Kwestie van prioriteiten en politieke wil”

De toename van fysieke en verbale agressie neemt ondertussen schrikwekkende proporties aan. Vorig jaar waren buschauffeurs in totaal 2.829 dagen werkonbekwaam wegens fysieke agressie. “Online campagnes opstarten wanneer er alweer iemand het slachtoffer geworden is van geweld is het enige wat minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) doet”, zegt Janssens. “Prima als steun voor het slachtoffer, maar het is telkens reactief en nooit proactief. Dat is nochtans wat er van een minister van Mobiliteit mag worden verwacht, dat ze onze chauffeurs beschermt tegen geweld.” 

Voor het Vlaams Belang moeten er dan ook dringend extra investeringen gebeuren in functie van de veiligheid. “Dit is een kwestie van prioriteiten en politieke wil”, aldus Janssens. “Peeters trekt voor dit jaar liefst 60 miljoen euro uit voor de vergroening en de elektrificatie van de busvloot, maar voor de veiligheid van de chauffeurs is er nooit geld. De Vlaamse regering moet de juiste keuzes maken: meer begeleiders, meer controleurs, camera’s, bodycams en zelfs verdedigingsmateriaal voor buschauffeurs en controleurs. Bovendien moet er eindelijk ook eens werk gemaakt worden van een kordate bestraffing van overlastveroorzakers. De huidige softe aanpak lokt immers alleen maar nieuw geweld uit.”