Nieuws
vrijdag, 06 okt 2023

Vlaamse regering schuift federale asielchaos af op Vlaamse jeugd

Het Vlaams Belang blijft zich verzetten tegen de openstelling van Vlaamse jeugddomeinen voor de opvang van asielzoekers. “Het is totaal verwerpelijk dat deze Vlaamse regering de asielchaos van het federale niveau moet opkuisen en dat onze jeugd er ook nog eens voor moet opdraaien”, zegt Vlaams Parlementslid en Vlaams Belang Jongerenvoorzitter Filip Brusselmans. Hij ondervroeg Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (cd&v) daarover in het Vlaams Parlement. “De minister speelt met de veiligheid van onze jongeren.”

Vorige maand kondigde minister Dalle aan dat hij ruimtes op drie sites van het Vlaams jeugdwerk zou openstellen voor de opvang van asielzoekers. Het ging om twee jeugdcentra in Beersel, Destelheide en Hanenbos, en twee gebouwen op het domein van de Hoge Rielen in Kasterlee. Op die manier probeerde hij staatssecretaris voor Asiel en migratie Nicole de Moor (cd&v) te helpen in haar aanhoudende zoektocht naar nieuwe opvangplekken. Die zoektocht verloopt echter steeds stroever door het gebrek aan draagvlak in de gemeenten. Zo bleek uit een bevraging van de Standaard al dat meer dan drie vierde van de lokale besturen niet langer bereid zijn om nog meer asielzoekers op te vangen. 

Minister Dalle weigert op stappen terug te keren

“Het motto van de federale asielcatastrofe blijft ongeacht wie staatssecretaris is altijd hetzelfde en luidt: meer, meer, meer”, zegt Brusselmans. “Meer asielzoekers, dus ook steeds meer opvangplaatsen en meer centen, met een hogere asielfactuur voor de Vlaming als gevolg. De asielkosten voor de al gecreëerde 35.000 plaatsen in asielcentra, lopen inmiddels op tot meer dan één miljard euro en de malaise blijft zich gewoon ophopen.”

Minister Dalle verklaarde naar eigen zeggen “fier te zijn op de solidariteit van het jeugdwerk” en niet van plan te zijn om hierop terug te komen. “Het is totaal verwerpelijk dat deze Vlaamse regering de miserie van het federale niveau moet opkuisen, dat ze nota bene te danken heeft aan haar eigen wanbeleid op het vlak van asiel”, aldus Brusselmans. “Dat onze Vlaamse jeugd hier ook nog eens voor moet opdraaien, is onaanvaardbaar. Het zal uw kind maar zijn dat op jeugdkamp verblijft tussen alleenstaande mannelijke asielzoekers. De minister speelt met de veiligheid van onze jongeren en wij blijven ons hier dan ook tegen verzetten.”