Nieuws
maandag, 06 mrt 2023

Vlaamse regeringspartijen weigeren debat over stikstofakkoord in Vlaams Parlement

Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homas wil vandaag geen plenaire vergadering samenroepen over het uitblijven van een stikstofakkoord en de mogelijke val van de Vlaamse regering. “Over één zaak raken N-VA, Open Vld en cd&v het wél nog eens, namelijk het weigeren van een debat vandaag”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Als N-VA en Open Vld denken een meerderheid te hebben voor hun stikstofplannen dat ze dan naar het parlement komen.”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kondigde gisterenavond laat aan dat hij zijn eigen deadline gemist had en dat zijn regering er niet in geslaagd was om het vorig jaar afgesloten stikstofakkoord te herbevestigen. Volgens zijn partij en Open Vld wil cd&v namelijk geen compromis sluiten. Beide partijen alluderen dan ook op een alternatieve meerderheid met Groen en Vooruit om hun plan mee goed te keuren. 

“Door niet naar het parlement te komen, bewijzen de regeringspartijen dat ze blufpoker spelen”

Ondanks de ronkende verklaringen van de Vlaamse regeringspartijen in de pers over het uitblijven van een akkoord, weigeren meerderheidspartijen cd&v, N-VA en Open Vld om een plenaire vergadering samen te roepen in het Vlaams Parlement. “Over één zaak raken N-VA, Open Vld en cd&v het wél nog eens, namelijk het weigeren van een debat vandaag”, zegt Janssens. “Dat de regeringspartijen geen respect hebben voor elkaar is hun probleem, maar dat ze geen respect hebben voor het parlement en dus voor de Vlaming is onaanvaardbaar.”

Zoals het er nu naar uitziet, is er niet alleen geen stikstofakkoord, maar ook geen Vlaamse regering meer. “Als N-VA en Open Vld denken een meerderheid te hebben voor hun stikstofplannen dat ze dan naar het parlement komen en dit aan alle partijen ter stemming voorleggen”, aldus Janssens. “Dat ze dit niet doen, toont aan dat er op hoog niveau blufpoker gespeeld wordt. Niet alleen is dit pokerspel nefast voor de politiek, maar vooral voor de Vlaamse landbouwer die verder in het ongewisse gelaten wordt.”