Nieuws
zaterdag, 18 mei 2024

Vlaming vindt dat België vierkant draait

Uit een onderzoek in opdracht van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV) is gebleken dat het leeuwendeel van de Vlamingen vindt dat België inefficiënt werkt. “Verbazen mag dat niet. De afgelopen regering heeft nogmaals aangetoond dat hervormen binnen het Belgische carcan compleet onmogelijk is”, reageert fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Efficiënt bestuur is enkel mogelijk in Vlaanderen, vrij van het Belgische juk.”

De resultaten van het onderzoek zijn onmiskenbaar. Maar liefst 63 procent van de Vlamingen vindt dat België inefficiënt werkt. Amper 12 procent is een tegenovergestelde mening toegedaan. Ook erkent 55 procent dat Vlaanderen en Wallonië fundamenteel anders in elkaar zitten en behoefte hebben aan een eigen beleid, tegenover 22 procent. Bovendien stelt 65 procent dat Vlaanderen en Wallonië financieel verantwoordelijk moeten zijn voor hun eigen beleidskeuzes. 

“Met postjespakkerij van de systeempartijen of confederale luchtkastelen zullen we er niet komen”

“De verschillen tussen beide landsdelen zijn dan ook manifest. Wallonië kleurt alsmaar roder, terwijl in Vlaanderen de roep naar een echt rechts en Vlaams beleid alsmaar luider weerklinkt”, aldus de fractieleider. “Een compromis tussen deze absolute tegenstellingen is onmogelijk. Federaal valt niets te hervormen en zal enkel meer achteruitgang geboekt worden.”

Pas kan niet anders dan volmondig akkoord gaan met de resultaten van het onderzoek. “De geesten beginnen te rijpen. België werkt niet en onze mensen merken dat op elke mogelijke manier, van het straatbeeld tot in de eigen portefeuille”, concludeert de politica. “Met postjespakkerij van de systeempartijen of confederale luchtkastelen zullen we er niet komen. Op 9 juni maken we Vlaanderen weer van ons.”