Nieuws
woensdag, 09 jun 2021

VlaReg wil actieplan tegen ‘polarisering’: “Rechtse meningen dreigen nog meer gecriminaliseerd te worden”

Vandaag wordt in de Commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering van het Vlaams Parlement het “Actieplan ter preventie van gewelddadige radicalisering, extremisme, terrorisme en polarisatie 2020-2024” van de minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) besproken. Het Vlaams Belang is erg verontrust over de plannen van de regering in verband van de daarin aangekondigde aanpak van de “polarisering”. Na analyse van het Actieplan heeft fractievoorzitter Chris Janssens stellig de indruk dat de regering ook legitieme en democratische standpunten over immigratie en islamisering zal gaan bestrijden.

Na de vaststelling dat honderden hier levende moslimjongeren de rangen vervoegden van Islamitische Staat en de toenemende dreiging van islamterreur stelde de Vlaamse regering in 2015 een eerste actieplan op “ter preventie van radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot extremisme en terrorisme”. Dat leidde tot de uitbouw van een zogenaamd ‘deradicaliseringsbeleid’ in Vlaanderen. Zes jaar later is er nu weer een actieplan. Het Vlaams Belang merkt op dat de focus van het deradicaliseringsbeleid verlegd én uitgebreid is en dat de Vlaamse regering – en de ministers Somers en Demir in het bijzonder – nu vooral prioriteit maken van de strijd tegen “off- en online polarisering” die volgens hen “kan leiden tot radicalisering”.

“Nooit wordt een linkse mening bestempeld als polariserend, hoe extreem of beledigend die ook is”

Voor het Vlaams Belang begeeft de Vlaamse regering zich met haar strijd tegen polarisering op gevaarlijk terrein. “De Vlaamse regering wil nu niet meer alleen ingrijpen wanneer mensen geweld prediken of overgaan tot geweld, maar ook wanneer meningen ‘polariserend’ zijn”, aldus Janssens. En daarbij blijkt het uiteraard vooral minister Somers zelf die zal bepalen welke meningen polariserend zijn en welke niet. “Dit plan dreigt de basis te leggen voor een met belastinggeld gevoerde strijd tegen de vrije meningsuiting.”

Voor Janssens is het immers duidelijk dat Bart Somers met zijn beoogde strijd tegen polarisering vooral anti-immigratie en anti-islamiseringstandpunten viseert, “want wanneer Somers het heeft over polarisering, spreekt hij die term steeds in één adem uit met ‘populisme’ of ‘nationalisme’, net als het quasi volledige politieke establishment overigens doet”, reageert Chris Janssens. Nooit wordt een linkse mening bestempeld als polariserend, hoe extreem of beledigend die ook is. Bijzonder bedenkelijk is dat de ministers in hun actieplan zelfs het gebruik van ‘memes’ - veelal satirischere/humoristische prenten die op het internet circuleren en repetitief visueel patroon gebruiken - viseren. “Een regering die humor wil bestrijden, is echt niet goed bezig.”

Het Vlaams Belang ziet parallellen tussen de ambitie van de Vlaamse regering om polarisering te bestrijden en de pogingen van de federale regering in verband met de aanpak van zogenaamde ‘haatspraak’. “In het federaal parlement verzette de N-VA zich hier terecht tegen omwille van het misbruik dat er van zou gemaakt worden om kritische stemmen te smoren. Het is voor mij onbegrijpelijk dat minister Demir nu wel meegaat in de pogingen van Bart Somers om rechtse meningen verder te criminaliseren. Ik hoop dat de N-VA de in het actieplan aangekondigde strijd tegen de polarisering alsnog naar de prullenmand verwijst.”