Vliegtuigtaks is een platte belastingverhoging

Het Vlaams Belang trekt aan de alarmbel over de inschepingstaks, beter bekend als de vliegtaks “De regering-De Wever is van plan om deze fors te verhogen”, zegt Kamerlid Britt Huybrechts. “Deze belasting zou niet enkel van toepassing zijn op nieuwe vliegtickets, maar ook retroactief gelden voor tickets die maanden geleden al verkocht zijn. Een nefaste manier van werken, luchtvaartmaatschappijen moeten immers kunnen rekenen op rechtszekerheid. Deze maatregel treft de sector niet alleen financieel, maar brengt ook fundamentele juridische principes in gevaar."
Volgens ramingen loopt het verlies voor de Belgische luchtvaartsector op tot minstens 3 miljoen euro, waarvan een aanzienlijk deel ten laste valt van Belgische spelers zoals Brussels Airlines. “Deze verliezen hadden beter geïnvesteerd kunnen worden in de vergroening van de luchtvaartvloot, in plaats van ze te verspillen aan een ondoordachte en juridisch twijfelachtige belastingheffing”, aldus Huybrechts.
Het Kamerlid is ook niet te spreken over de manier waarop deze taks wordt gepresenteerd: “De regering verpakt ze als een zogenaamd groene maatregel, een heffing die de lasten zou verschuiven van arbeid naar vervuiling. Maar dat is pure volksverlakkerij. Het bedrag wordt niet bepaald op basis van uitstoot, brandstoftype of technologische efficiëntie. Dit is geen milieutaks, dit is gewoon een extra aanslag op de reiziger, een platte belastingverhoging."
“We moeten aan luchtvaartmaatschappijen rechtszekerheid geven”
Op vraag van Huybrechts bevestigde minister van Mobiliteit Jean-Luc Crucke (Les Engagés) dat hij bereid is om samen te zitten met minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) met het oog op een eventuele aanpassing van de taks. “Maar die hoop werd al snel de kop ingedrukt. Slechts enkele uren later liet Jambon weten dat aan de beslissing niets meer zal veranderen."
Huybrechts diende prompt een interpellatie in, net als amendementen op de programmawet. “Concreet stellen we voor om de verhoogde vliegtaks pas vanaf 1 oktober 2025 in werking te laten treden, en deze enkel toe te passen op tickets die vanaf die datum verkocht worden. Dat is niet alleen logisch en juridisch correct, het geeft luchtvaartmaatschappijen ook de noodzakelijke rechtszekerheid om zich te organiseren én te investeren in toekomstgerichte en milieuvriendelijke oplossingen.”