Nieuws
maandag, 29 jan 2024

VN-medewerkers mogelijk medeplichtig aan Hamas-aanslag: “Steun per direct bevriezen” 

Het Vlaams Belang reageert verontrust op het nieuws dat medewerkers van het United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), het VN-agentschap dat bijstand biedt aan Palestijnse vluchtelingen, mogelijks medeplichtig waren aan de Hamas-aanslag van 7 oktober 2023. “Na zulke ernstige beschuldigingen van medeplichtigheid aan terreur moeten we het voorzorgsprincipe toepassen en per direct de Belgische steun aan de organisatie bevriezen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn.

Zo’n twaalf UNRWA-medewerkers zouden volgens Israël betrokken zijn geweest bij het terroristisch geweld van Hamas tegen het land op 7 oktober 2023. UNRWA startte een intern onderzoek naar de feiten en ontsloeg meteen negen betrokken medewerkers. Ondertussen bevroren de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Australië, Canada, Finland, Zwitserland, Nederland en de Europese Commissie tijdelijk hun hulp aan UNRWA. “Dit is een krachtig signaal vanuit het Westen en België kan niet achterblijven”, vervolgt Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn. “Wij mogen nooit tolereren dat onze financiële en humanitaire steun voor vluchtelingen in nood naar islamterrorisme vloeit.”

“Vivaldi mateloos naïef over de partners van het Belgische humanitaire beleid”

Momenteel schaart België zich niet achter de vele landen die hun steun aan UNRWA bevriezen. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) gaf op X, het vroegere Twitter, te kennen dat zij verontrust was maar dat ze de humanitaire hulp niet zou staken. “Zoals altijd is Vivaldi mateloos naïef over de partners van het Belgische humanitaire beleid", gaat Samyn verder. “Als achteraf zou blijken dat onze middelen terechtkomen bij de terroristen van Hamas of hun bondgenoten, is dat voor hun rekening.”

Het Vlaams Belang ziet dit niet als een geïsoleerde casus en pleit al langer voor een radicale omslag in het humanitair en ontwikkelingsbeleid. Zo vloeide vroeger al Nederlandse ontwikkelingshulp via schijnorganisaties naar links-extremistische Palestijnse terreurgroepen. “Wij pleiten voor een algemene verstrenging, waarbij we bij elke vorm van misbruik en al zeker bij terrorisme al onze fondsen terugtrekken uit het land of de organisatie in kwestie”, concludeert Samyn. “In tijden van crisis dient ons zuurverdiende belastinggeld in de eerste plaats voor onze eigen mensen en nooit voor terreurdaden.”