Nieuws
dinsdag, 06 sep 2022

Voedingsproducten verdelen is niet de taak van de NMBS

De NMBS heeft aangekondigd dat het een afhaaldienst voor voedingsproducten uit de korte keten zal uitrollen in meer dan vijftig stations. “Is dit nu werkelijk waar een openbare vervoersmaatschappij zich mee moet bezighouden?”, vraagt Kamerlid Frank Troosters zich af. “Zijn stiptheid en veiligheid van het openbaar vervoer dan niet belangrijker om aan te werken? Met Gilkinet als minister van Mobiliteit is de verkleutering van de politiek door groene politici nog eens aangetoond.”

Er ging vorig jaar een proefproject van start bij de NMBS waarbij op voorhand bestelde voedingsproducten uit de korte keten afgehaald konden worden in de stations Gent-Sint-Pieters, Luik-Guillemins, ‘s Gravenbrakel en Ottignies. Volgens de NMBS was dit zo’n succes dat de vervoersmaatschappij dit verder wil uitrollen en op zoek is naar aanbieders van afhaalpunten. In een eerste fase wordt er gezocht naar kandidaten in meer dan vijftig stations. Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is zeer enthousiast over het project en wil van de stations levendigere plekken maken met maatschappelijk relevante activiteiten.

De NMBS heeft genoeg andere katten te geselen

“Het enthousiasme van Gilkinet over de geplande afhaaldienst voor voedingsproducten in de NMBS-stations is tekenend voor de wereldvreemdheid van groene politici”, zegt Troosters. “Hoewel er op tien jaar tijd de helft meer supermarkten zijn, moet ook de NMBS zich bezighouden met het verdelen van voedingsproducten.”

Om het allemaal nog extra pijnlijker te maken blijkt vandaag ook uit gegevens op de opendatawebsite van spoornetbeheeder Infrabel dat de stiptheid van de binnenlandse treinen er in vergelijking met vorig jaar nog is op achteruit gegaan. Volgens het Vlaams Belang moet de NMBS zich dan ook richten op haar kerntaak.

“Laten we vooral niet vergeten dat dit het vervoeren van burgers is op een zo stipt en veilig mogelijke manier”, aldus Troosters. “Zo lang er nog altijd treinen zijn die niet op tijd komen opdagen of zelfs stilvallen, kan de NMBS het zich niet permitteren om frivoliteiten te lanceren zoals de geplande ophaaldienst. En mocht dit nog niet uitdagend genoeg zijn voor Gilkinet mag hij nog altijd dringend werk maken van de aanpak van vandalisme en andere ongewenst gedrag.”