Nieuws
donderdag, 01 jul 2021

“Volg het Nederlandse voorbeeld. Veroordeelden zitten hun straf uit”

Het Vlaams Belang wil dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een voorbeeld neemt aan Nederland, waar gedetineerden vanaf vandaag in geen enkel geval meer kunnen vrijkomen na 2/3de van hun straf. “Ook verlof en proeftijd worden er minder vrijblijvend”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Niet alleen toont dit respect voor de rechten van slachtoffers, het zal ook de criminaliteitscijfers ten goede komen.”

Tot op heden bestond in Nederland voor opgesloten criminelen de mogelijkheid om na 2/3de van hun straf vrij te komen. Langgestraften kunnen er voortaan enkel nog vrijkomen mits ze voldoen aan strikte voorwaarden en maximaal twee jaar voor het definitieve einde van hun straf. “Zo wordt er bijvoorbeeld niet meer uitgegaan van goed gedrag in de gevangenis, maar zullen de gedetineerden dit zelf moeten aantonen”, aldus Dillen. “Concreet zal dit vooral voor de langgestraften, de zware criminelen, een beduidende verstrenging betekenen.”

Het Vlaams Belang wijst erop dat dit vooral op de preventie van misdrijven een positief effect zal hebben. “Criminelen calculeren nu maar al te vaak op voorhand hun bestraffing in. De kermis van het misdrijf is voor hen de kleine geseling van een korte straf wel waard.”

“In een rechtstaat zitten veroordeelde misdadigers de straf uit die ze hebben gekregen”

“Bij een correcte bestraffing van een misdrijf moeten verschillende essentiële elementen in balans zijn”, vervolgt Dillen. “Enerzijds moet er oog zijn voor preventie en voor een eventuele resocialisatie voor de gedetineerde, maar daarnaast moet er zeker ook genoegdoening zijn voor de maatschappij in het algemeen en voor de slachtoffers in het bijzonder.” Het Vlaams Belang wil, uit respect voor de rechten van de slachtoffers, sinds jaar en dag komaf maken met de voorlopige invrijheidstelling. “Een eis die absoluut niet inhumaan is, maar juist het tegendeel daarvan. Het is niets anders dan een streven naar gerechtigheid.”

Het Nederlandse systeem dat vandaag verstrengd wordt was al beduidend strenger dan het Belgische. “Wanneer het bijvoorbeeld geen veroordelingen wegens terrorisme of kindermisbruik betreft, kan je in dit land al vrijkomen na het uitzitten van 1/3de van je straf, en in het geval van recidive is dat 2/3de”, besluit Dillen. “Met haar laks vrijlatingsbeleid zal België een vrijhaven voor criminelen blijven.”