Nieuws
maandag, 22 nov 2021

“Volledige kernuitstap moet worden voorkomen”

Het Vlaams Belang vreest dat tegen 2025 alle zeven kerncentrales de deuren zullen sluiten. “Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) laat dit alvast uitschijnen met haar uitspraken over de kernuitstap”, zegt volksvertegenwoordiger Reccino Van Lommel, “en hoewel ze voor haar beurt spreekt, heeft het er alle schijn van dat paars-groen inderdaad komaf zal maken met de meest klimaatvriendelijke en de betrouwbare vorm van energie.”

Vijf van de zeven kerncentrales sluiten tegen 2025 al zeker de deuren. “Het behoud van de overige twee centrales maakt momenteel nog het voorwerp van een studie uit van minister van Energie Tinne Van der Straeten”, aldus Van Lommel. “Maar hoewel de resultaten van deze studie pas eind november verwacht worden, gaat Khattabi er nu al openlijk van uit dat alle kerncentrales zullen sluiten.”

“Groene dogmatici als Khattabi gaan in hun strijd voor de kernuitstap voluit voor de duurste, onveiligste en meest vervuilende vorm van energie”

“Over de ernstige problemen van energiebevoorrading en van betaalbaarheid, die zich bij een volledige sluiting onvermijdelijk zullen stellen, horen we groene fanatici zoals Khattabi niet”, vervolgt Van Lommel. “En van de onvrede hierover bij haar paars-groene coalitiepartners ligt ze duidelijk ook niet wakker.”

Het Vlaams Belang blijft zich kanten tegen de volledige kernuitstap. “Omdat de burger de rekening ervan gepresenteerd zal krijgen”, besluit Van Lommel. “Maar we beseffen natuurlijk ook wel dat het dossier met het verlopen van de tijd alsmaar complexer is geworden. Men heeft de kwestie over het behoud van de kerncentrales, en dat al sinds de regering-Michel, zolang laten aanmodderen dat energie-exploitant Engie Electrabel er zelf niet meer in gelooft.”