Persberichten
vrijdag, 16 feb 2024

Voor landbouw en leefmilieu mag maar één minister bevoegd zijn

Het Vlaams Belang wil dat er vanaf juni 2024 één enkele Vlaamse minister zowel bevoegd is voor landbouw als voor leefmilieu. “De boerenprotesten blijven duren en de Vlaamse regering blijft talmen om met echte oplossingen naar buiten te komen”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “Er moet een einde komen aan het voortdurende gekibbel zonder positieve beslissingen. Enkel wij kunnen voor een ommekeer zorgen.” 

“Waarvoor dient een minister van Landbouw, als die geen beslissingen kan nemen inzake landbouw?”, vraagt Sintobin zich af. Het Vlaams Parlementslid verwijst naar de ongeveer 23.000 Vlaamse landbouwgezinnen die maar liefst twee jaar de beslissingen inzake het stikstofdossier afwachtten. “Twee jaar leefden ze in volledige onzekerheid, en die onzekerheid hangt na de goedkeuring van het abominabele stikstofdecreet jammer genoeg nog steeds boven onze landbouwsector. Verschillende ministers, met verschillende visies, die zich bezighouden met dezelfde bevoegdheden, hebben voor de grootste impasse ooit in de Vlaamse landbouwsector gezorgd.”

“Landbouw en Leefmilieu zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden”

“Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) zegt A, minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zegt B, en op het einde wordt er ofwel helemaal niks beslist, ofwel komt de regering met een abominabel akkoord naar buiten”, aldus Sintobin. “Elk decreet of akkoord wordt zo lang mogelijk vooruitgeschoven, en zowel de ministers als hun respectievelijke partijen hopen zich vooral te profileren om hun kiezers gerust te stellen. Dit helpt noch de Vlaamse landbouwers, noch de burgers, noch de natuur vooruit. Echt niemand is hierbij gebaat.”

Volgens Sintobin verklaart dit mede waarom het vertrouwen in de politiek bij de burgers, en in het bijzonder bij de landbouwers op een dieptepunt zit. “Het is tijd voor verandering”, stelt het Vlaams Parlementslid. “Vanaf 2024 moet er één minister zijn voor wat in feite ook één enkele bevoegdheid is. Eén minister die dus de thema’s Landbouw en Leefmilieu combineert, en niet een minister die één van deze thema’s combineert met bijvoorbeeld de commissie Werk of de commissie Toerisme.”

Landbouw en Leefmilieu zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en hen van elkaar loskoppelen, zorgt slechts voor een permanente strijd tussen beide. “Enkel het Vlaams Belang kan hiervoor zorgen”, besluit Sintobin. “Enkel met het Vlaams Belang wordt een duidelijke landbouwkoers en duidelijk toekomstperspectief voor de Vlaamse landbouw verzekerd. We moeten en zullen van onze landbouwsector opnieuw een succesverhaal maken, en daarbij ook de natuur in Vlaanderen blijven verbeteren, net zoals de landbouwers dat ook willen.”