Nieuws
vrijdag, 15 okt 2021

Voor VB geen woke-waanzin aan de universiteit

Wij zijn verheugd met de beslissing van KU Leuven rector Luc Sels om de geldkraan voor het diversiteitsplatform ‘Undivided’ dicht te draaien. De activiteiten van dat platform spitsen zich toe op gender, intersectionaliteit en dekolonisering. Kortom, woke-onderwerpen. Volgens Europarlementslid Tom Vandendriessche is de beslissing van rector Sels de juiste. “De woke-waanzin verdeelt net samenlevingen, dit onder meer door structureel hokjesdenken, concepten zoals wit privilege en historische schuld waardoor groepen tegen elkaar worden opgezet.”

De woke-ideologie sijpelt vanuit Amerikaanse universiteiten stilaan maar zeker onze academische wereld binnen. In de Verenigde Staten is de woke-ideologie inmiddels erg aanwezig, maar bij ons was deze tot voor kort relatief onbekend. “Een organisatie zoals ‘Undivided’ bekijkt elke problematiek vanuit een postmoderne woke-bril. Volgens die ideologie is machtsverhouding het primaat van de politiek”, aldus Vandendriessche.

“Woke-activisten importeren voor ons onbestaande Amerikaanse problemen waardoor hier verdeeldheid ontstaat”

Het Vlaams Belang hekelt de gevolgen van de woke-waanzin. “De Verenigde Staten leren ons dat de woke-ideologie bevolkingsgroepen allerminst dichter bij elkaar brengt, wel integendeel. De woke-activisten importeren voor ons nagenoeg onbestaande Amerikaanse problemen en scheppen zo enkel verdeeldheid”, reageert Vandendriessche. “Onze partij schaart zich dan ook achter de positie van rector Sels tegen het uitwassen van de woke, maar vindt dat de KU Leuven nog verder mag gaan.”

“De academische departementen die uit de woke-ideologie voortvloeien, zoals genderstudies en postkoloniale studies, kan je bezwaarlijk academisch noemen. Ze zijn een vorm van gestolde politiek met een pseudo-academisch sausje erover, hetgeen de inhoud volkomen onwetenschappelijk maakt”, besluit Vandendriessche. “Voor ons is het dan ook duidelijk dat er voor deze woke-ideologie geen plaats is aan onze universiteiten en schoolbanken.”