Persberichten
dinsdag, 23 mei 2023

Voorkennis bpost over nieuwe pakjeswet wijst op belangenvermenging

Interne documenten doen uitschijnen dat bpost voorkennis had over een nieuwe ‘pakjeswet’. Volgens het Vlaams Belang de zoveelste indicatie dat er mogelijk sprake is van belangenvermenging tussen het postbedrijf en het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen). “Dit begint toch meer en meer te lijken op een smoking gun”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas. “Het laatste woord is over het bpost-dossier nog lang niet gezegd. Wij blijven hameren op een volwaardige onderzoekscommissie om de onderste steen boven water te halen.”

Al bijna een maand voordat het kabinet De Sutter sectorfederatie Febetra contacteert over een nieuwe pakjeswet, blijkt het consultancybedrijf McKinsey al een gedetailleerde impactstudie over de wet naar topmedewerkers van bpost gestuurd te hebben. In de studie staan de concrete wetswijzigingen opgesomd die De Sutter pas weken laten kenbaar zou maken. “Een duidelijkere indicatie voor belangenvermenging is haast niet denkbaar”, reageert Pas. 

“Een duidelijkere indicatie voor belangenvermenging is haast niet denkbaar”

Opvallend daarbij is ook dat het wetsontwerp van De Sutter in het voordeel van bpost speelt. “Dat kan erop wijzen dat bpost niet alleen voorkennis had, maar ook actief betrokken was bij het uitwerken van de wet”, vervolgt de fractieleider. “Als dat daadwerkelijk het geval zou zijn, heeft De Sutter heel wat uit te leggen. Belangenvermenging valt dan nog zeer moeilijk te ontkennen.”

Het Vlaams Belang pleit al langer voor een onderzoekscommissie rond bpost. “Dit nieuw feit maakt de vraag van het Vlaams Belang om met hoogdringendheid een onderzoekscommissie op te richten, des te prangender”, besluit Pas. “De Vivaldi-partijen en PVDA hebben ons voorstel daarover onlangs jammer genoeg weggestemd. Het is duidelijk dat bepaalde stinkende postjes van bpost volgens sommigen beter gesloten blijven.”