Nieuws
woensdag, 09 feb 2022

Voorpost-arrest is een “overwinning van vrije meningsuiting”

“Dit is een overwinning van de vrije meningsuiting.” Dat laat Tom Van Grieken vandaag weten in Antwerpen na de nieuwste uitspraak in het Voorpost-dossier. “Nu is voor iedereen duidelijk wat wij al lang wisten: islamisering stoppen is niet gelijk aan racisme!” Het hof van beroep te Antwerpen verklaarde zich vandaag onbevoegd over de zaak die vier leden van de rechts-activistische groepering Voorpost hadden ingespannen tegen hun veroordeling in eerste aanleg in mei 2021 door de correctionele rechtbank te Mechelen. De vier waren toen schuldig bevonden aan ‘racisme en aanzetten tot haat’. Dit louter wegens het vertonen van een spandoek waarop stop islamisering’ stond te lezen. “Waakzaamheid blijft evenwel geboden.”

“Het vrije woord overwint!”, reageert Van Grieken op de uitspraak. “Meningen zouden nooit of te nimmer verboden mogen worden. Juridisch is het tevens een correcte beslissing van het hof van beroep, want dit soort uitspraken vallen niet onder de xenofobiewetgeving en moeten dus door een jury beoordeeld worden. En belangrijk: het hof heeft dat ook als dusdanig aangegeven door duidelijk te stellen dat de slogan ‘stop islamisering’ niet is ingegeven door racisme.”

Islamisering willen stoppen is geen racisme: “als je dissidente meningen zoals deze van Voorpost verbiedt, verbied je de democratie”

“De aanvankelijke veroordeling van de vier Voorpost-activisten door de Mechelse strafrechtbank was een schandelijke vertoning. Het was een regelrechte aanval op de vrije meningsuiting en de democratie”, aldus nog Van Grieken. “Ook voor onze partij, als lid van de oppositie, vormde het een uiterst gevaarlijk precedent. Elk dissident geluid, elke kritiek op islamisering, massamigratie en multiculturalisme zou al snel tot vervolging leiden. Vandaag heeft het hof van beroep te Antwerpen dit gevaar afgeblokt. Maar we moeten waakzaam blijven. Want paars-groen wil dit soort zaken net zoveel mogelijk correctionaliseren.”

Het Vlaams Belang herhaalt de stelling die het duidelijk poneerde na de veroordeling van de Voorpost-militanten in eerste aanleg: dissidente meningen horen niet thuis in een rechtbank. De partij zal de strijd tegen massa-immigratie en islamisering, samen met Voorpost, blijven verderzetten. “Technisch verklaarde het hof van beroep zich dus onbevoegd”, besluit Van Grieken. “Maar door de duidelijke stellingname van de leden van het hof is dit niets anders dan een vrijspraak en een overwinning voor het vrije woord. Want islamisering stoppen is niet gelijk aan racisme!”