Nieuws
donderdag, 07 jul 2022

Voorstel tot vrijwaring vrije meningsuiting op sociale media verworpen

“N-VA, Open Vld en cd&v kiezen de kant van Big Tech en censuur”. Zo reageert Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) na de commissie media in het Vlaams Parlement donderdag. Daar werd voorstel van decreet tegen censuur op sociale media ingediend door het Vlaams Belang weggestemd door de meerderheid. Het Vlaams Belang begrijpt de gang van zaken niet: “Het decreet vertrekt immers vanuit het fundamenteel recht op vrije meningsuiting zoals onder meer vervat in onze grondwet en in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Alles wat offline legaal is, moet ook online legaal zijn.”

In de commissie media werd donderdagnamiddag een decreetsvoorstel van het Vlaams Belang weggestemd. Het decreet moest zorgen voor minder censuur en willekeur op sociale media, “want bedrijven zoals Google, Apple, Facebook en Twitter hebben een zodanige dominante positie ingenomen dat zij niet alleen informatiestromen drastisch kunnen controleren én dus beperken, maar ermee ook onze hele democratie.”

“N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid vindt dat Facebook Zwarte Piet mag verbieden en verwerpt het voorstel van het Vlaams Belang”

En volgens Vlaams Belang is die aantasting van onze democratie en vrije meningsuiting nu reeds aan de gang. “We moeten niet eens gaan kijken naar de talloze malen dat verkozen vertegenwoordigers van mijn partij werden geblokkeerd of gecensureerd”, aldus nog Slootmans. “Het volstaat om te zien hoe de Big Tech-bedrijven omgaan met een onschuldige kinderfiguur als Zwarte Piet. Iedereen die een prent van Sinterklaas’ knecht post, wordt gecensureerd of verbannen van Facebook, Instagram, Twitter enzoverder. Dit soort van dwangmaatregelen zijn bijzonder giftig voor onze democratie. Onze wetgever moet de wetten maken en de grenzen van onze vrijheden bepalen - niet Amerikaanse multinationals.”

Volgens Slootmans was zijn voorstel van resolutie daarom ook zo cruciaal: “Het hanteert het basisprincipe dat digitale bedrijven niet mogen censureren of verbieden wat is toegelaten onder onze wetgeving. Met andere woorden: wat offline legaal is, moet online legaal zijn”, aldus nog de Vlaams Belanger. “Maar blijkbaar zijn cd&v, N-VA en Open Vld die mening niet toegedaan en juichen ze toe dat Big Tech Zwarte Piet verbant en onze democratie in een wurggreep houdt. Wij gaan echter niet stoppen met op te komen voor het vrije woord.”

Eerder vorig jaar lanceerde het Vlaams Belang nog een GSM-app met eigen nieuwsberichten en persmededelingen, “om zo zonder filter en Big Tech-censuur rechtstreeks te communiceren met onze mensen”.