Vooruit-minister Vandenbroucke verhoogt remgeld voor alle medicatie

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft, vooraleer op vakantie te vertrekken, nog snel een bommetje gedropt: het remgeld voor medicatie gaat omhoog. Volgens de minister is dat nodig om overconsumptie tegen te gaan. Met de nieuwe maatregel ‘solidaire bijdrage’ bespaart de minister 907 miljoen op de gezondheidszorg. “De zoveelste asociale besparing op de kap van de patiënt. Wie ziek is, wordt hiermee nog eens extra gestraft”, reageert Kamerlid Dominiek Sneppe verontwaardigd.
Het remgeld is het deel van de kostprijs dat patiënten zelf betalen. Er zal minimaal 1 à 2 euro per medicijn bijkomen, maar het remgeld kan ook forser oplopen. Voor wie meerdere medicijnen nodig heeft, zal de kostprijs dus flink omhoog gaan. “De minister verwijst in de pers specifiek naar maagzuurremmers en cholesterolverlagende medicijnen, maar dat is slechts een bliksemafleider want de verhoging van het remgeld geldt weldegelijk voor àlle medicatie”, stelt Sneppe.
Niemand ontsnapt aan de ‘solidaire bijdrage’. Wie een Verhoogde Tegemoetkoming heeft, ouderen, gezinnen met kinderen die meerdere geneesmiddelen nodig hebben, allen zullen de ‘solidaire bijdrage’ moeten ophoesten. “Samen met de gestegen kosten voor energie, voeding en huisvesting zal dit extra doorwegen op het gezinsbudget”, zegt Sneppe.
Het Vlaams Belang wijst uitdrukkelijk op de vele financiële uitschuivers die minister Vandenbroucke beging in de vorige Vivaldi-regering. Zo zag hij er geen graten in om in 2022 voor 5,1 miljoen euro testmateriaal en vaccins verloren te laten gaan, en in 2023 besliste hij om voor 6 miljoen euro aan bruikbare vaccins te laten vernietigen. “Minister Vandenbroucke weigert bovendien tot op heden om inzicht te geven in de geheime deals die hij sloot met de pharma-industrie”, haalt Sneppe aan. “Na zoveel miljoenen verkwist te hebben, is het een bijzonder bittere pil om nu keihard te gaan bezuinigen op de kap van diegenen die medicijnen nodig hebben, op de kap van de zwaksten dus”.
“In Vlaanderen zullen meer mensen een hoger remgeld moeten betalen”
Het Vlaams Belang onderstreept dat deze verhoging van het remgeld vooral weer eens de Vlamingen zal treffen. “Want in Brussel geniet liefst 33% de Verhoogde tegemoetkoming, en in Wallonië 23%”, illustreert Sneppe. ”In Vlaanderen gaat het om amper 16%. In Vlaanderen zullen bijgevolg meer mensen een hoger remgeld moeten betalen”.