Nieuws
dinsdag, 21 sep 2021

Vraag naar ministerraad over klimaat is onzinnig

Het Vlaams Belang vindt de vraag van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau naar een thematische federale ministerraad  over klimaatmaatregelen ronduit belachelijk. “Het is aan minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) om wat hierover in het federaal regeerakkoord staat uit te voeren”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. “Maar blijkbaar slaagt zij er niet in om haar beleidsbrief en beleidsnota uit te voeren.”
 
“Rousseau gaat Khattabi achterna die met haar voorstel voor een ‘OCAD voor het klimaat volledig voorbijging aan elke beleidsrealiteit, aldus Ravyts. Khattabi heeft geen inlichtingenorgaan nodig voor de stand van het klimaat, Google is een iets goedkopere oplossing hiervoor. En nu doet Rousseau een gelijkaardig voorstel rond het intrekken van subsidies aan producenten van fossiele brandstoffen”, maar hij weet zo te zien niet eens dat er bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) over de vergroening van de fiscaliteit een globale studie loopt die in de lente van 2022 zal worden opgeleverd.”
 
“De Vooruit-voorzitter zou beter eindelijk inzien dat de energietransitie dreigt uit te monden in een sociaal-economisch kerkhof”, besluit Ravyts. “Maar de excellenties rollen dagdagelijks over straat met voorstellen over zogenaamd betaalbare facturen terwijl ze blijven opteren voor een kernuitstap en een vervuilende overgangstechnologie (gas). De stijging van de elektriciteitprijs is ook te wijten aan de steeds duurder wordende uitstootrechten.

“Misschien zou Rousseau beter een ministerraad vragen over het klimaat binnen de paars-groene coalitie”, besluit Ravyts, “want die lijkt onder het vriespunt te zijn beland.