Nieuws
woensdag, 20 apr 2022

‘Vredesduif’ Erdogan bombardeert in Noord-Irak

De Turkse minister van Defensie, Hulusi Akar, heeft recent bekendgemaakt dat Turkije een nieuw offensief in Noord-Irak lanceert tegen de PKK, de Koerdische Arbeiderspartij. “Net nu hij zich wilde opstellen als vredesduif in het Russisch-Oekraïense conflict, gaat de Turkse dictator Erdogan oorlogje spelen in Noord-Irak”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. Het is voorbij doorzichtig.

De Turkse luchtmacht heeft in het Koerdische Noord-Irak verscheidene doelwitten aangevallen tegen de PKK. Met commando’s, gevechtsvliegtuigen, helikopters en bewapende drones werden tunnels, munitiedepots en schuilplaatsen gebombardeerd. Volgens Turkije is dit offensief nodig om te voorkomen dat de PKK Turkije aanvalt. “Het is nog maar de vraag hoe de Iraakse Koerden Turkijke bedreigen”, aldus Samyn. “Dit lijkt veeleer een zoveelste excuus van sultan Erdogan voor zijn laatste staaltje neo-Ottomaans imperialisme en om zijn invloed in de regio alweer te vergroten.”

“De militaire offensieven van Erdogan staan haaks op initiatieven als zogenaamde bemiddelaar en vredestichter in de oorlog in Oekraïne”

De vredesgesprekken daartoe in Istanboel hebben vooralsnog weinig opgeleverd. “Erdogan hoopte zijn blazoen op te poetsen door aan te sturen op vrede en tegelijk ook acties tegen Rusland te ondernemen, maar hij wilde ook de NAVO en de EU paaien”, vervolgt Samyn. Zo hoopt hij zich meer te kunnen permitteren in conflicten waar hij belangen heeft, zoals tegen de Koerden in Noord-Syrië en -Irak, in Libië, in de Kaukasus tegen de Armenen en in het conflict met Griekenland en Cyprus in de Middellandse Zee.”

“Wie dacht dat Erdogan een vredesduif was geworden, is zwaar bedrogen”, besluit Samyn. “Dat zien we nu al in Noord-Irak. Turkije hoort niet in de NAVO en al zeker niet in de EU.”