Nieuws
donderdag, 13 jul 2023

Vrijlating jonge misdadigers wegens plaatsgebrek is een regelrechte schande

Foto: iStock. Vrijlating jonge misdadigers wegens plaatsgebrek is een regelrechte schande

Het Vlaams Belang is verontwaardigd over de vrijlating van vijf misdadige jongeren omdat er in de jeugdinstelling van Everberg geen plaats was. “De eerste taak van de overheid is de veiligheid van haar burgers garanderen, maar zelfs daarin slaagt de Vlaamse regering niet”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert. “Plaatsgebrek in gevangenissen en jeugdinstellingen is een probleem waar veel te weinig aan gedaan wordt. De vrijlating valt niet uit te leggen, en al zeker niet aan de slachtoffers die deze criminelen maakten.”

De minderjarige misdadigers, het waren er volgens de media ‘minstens’ vijf, die door de Kortrijkse jeugdrechter noodgedwongen naar huis werden gestuurd, hadden ernstige misdrijven op hun kerfstok. Zo waren twee van hen voor een zoveelste keer betrapt op het dealen van drugs, en sleurden twee anderen mensen brutaal van hun fietsen om hen te bestelen. Meerdere slachtoffers raakten daarbij gewond. “En die getraumatiseerde mensen mogen nu dus vernemen dat dit tuig zonder meer opnieuw op de maatschappij wordt losgelaten”, aldus Blancquaert. “Als signaal naar samenleving en naar daders toe kan dit tellen.”

“De vrijlatingen ondergraven de geloofwaardigheid van de politiek en van Justitie”

In Vlaanderen is minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) bevoegd voor de jeugdinstellingen. “Naar eigen zeggen erkent ze het probleem van het plaatsgebrek, dat trouwens al tientallen jaren bestaat, en zou ze werken aan een structurele oplossing. Zo zouden er in de gesloten instelling van Everberg in het najaar veertig extra plaatsen komen”, gaat Blancquaert verder. “Dus tot die tijd regeert bij criminele jongeren al zeker de straffeloosheid. En het is maar zeer de vraag in hoeverre die veertig plaatsen, als ze er al daadwerkelijk zullen komen, geen druppel op een hete plaat zijn.”

“Vrijlatingen zoals deze vallen op geen enkele manier goed te praten en ondergraven de geloofwaardigheid van de politiek in het algemeen en van Justitie in het bijzonder”, besluit Blancquaert. “Aan het plaatsgebrek wordt veel te weinig gedaan. En wij pleiten er ook al jaren voor dat minderjarige daders van zware misdrijven berecht worden als volwassenen. De regelgeving omtrent de uithandengeving moet daarom versoepeld worden. De beleidsmakers moeten dringend eens hun verantwoordelijkheid nemen.”