Nieuws
vrijdag, 17 mrt 2023

“Vrouwen met borstkanker financieel bestraffen is onmenselijk”

Foto: iStock. “Vrouwen met borstkanker financieel bestraffen is onmenselijk”

Het Vlaams Belang wil dat er maatregelen moeten worden genomen om meer mensen naar de erkende centra voor borstkanker te stuwen. Maar de beslissing van minister van Volkgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om kankerpatiënten die zich in een niet-erkend centrum laten opnemen de terugbetaling van hun borstchirurgie af te nemen, kan niet door de beugel. “Deze patiënten financieel gaan bestraffen getuigt van een gebrek aan menselijkheid”, zegt Kamerlid Steven Creyelman.

Elke dag krijgen dertig vrouwen in dit land de diagnose borstkanker. Vrouwen met borstkanker die zich laten behandelen in een niet-erkend centrum, hebben ze tot de helft meer kans om binnen de vijf jaar te overlijden dan vrouwen die zich laten behandelen in een van de 52 erkende centra. “Het verschil is ronduit schokkerend”, aldus Creyelman.

“Pak centra aan die zich onterecht voordoen als erkend centrum voor borstkanker”

Het is maar zeer de vraag of Vandenbroucke zich eigenlijk realiseert wat het betekent om de diagnose kanker te krijgen. “Mensen die te horen krijgen dat ze borstkanker hebben, vertrouwen erop dat hun arts hen doorverwijst naar het beste ziekenhuis”, vervolgt het Kamerlid. “We gaan toch niet verwachten van die mensen dat ze eerst op de website van de FOD Volksgezondheid opzoeken of het wel om een erkend centrum voor borstkanker gaat.”

Het Vlaams Belang vindt het onaanvaardbaar dat Vandenbroucke kankerpatiënten als schuldigen beschouwt en als dusdanig ook gaat bestraffen. “Hij moet zijn pijlen richten op de instellingen die zich onterecht voordoen als erkende centra, of op de artsen die naar die centra doorverwijzen”, besluit Creyelman. “Maar de patiënten moet hij met rust laten. Vrouwen met borstkanker ook nog eens financieel bestraffen is onmenselijk.”