Nieuws
vrijdag, 27 mei 2022

VRT-gezichten verdienen half miljoen of meer: “Losgeslagen spilzucht en wanbeheer”

Een half miljoen euro of meer. Dat is wat de 5 best verdienende schermgezichten in Vlaanderen verdienen. En opmerkelijk: 4 van hen werken voor de VRT, de openbare omroep die met belastinggeld wordt gefinancierd. “Het is opmerkelijk hoe ver de VRT voorbij de kerntaken van de overheid is gegroeid, niet alleen in wat ze daar doen, maar nu ook duidelijk in hoe ze het doen. Het is volstrekt absurd dat VRT-werknemers meer dan het dubbele verdienen dan de premier. Tijd voor transparantie en grote kuis.”

Bij de openbare omroep wordt momenteel bespaard. Er worden zo’n 200 mensen ontslagen en de productie van Thuis - een amusement/soapserie - zal worden uitbesteed, al moet nog blijken of die uitbesteding wel goedkoper zal zijn. Ook is het goed mogelijk dat de 200 ontslagen bij de basis niet de meest kostengerichte besparingsoperatie zijn. Het zijn immers de schermgezichten bij de VRT die (grotesk) veel verdienen, zo blijkt uit verslaggeving van Humo en Het Laatste Nieuws.

Niels Destadsbader en andere populaire VRT-schermgezichten zouden zo ten noorden van een half miljoen euro per jaar verdienen. Dat is meer dan dubbel zoveel dan wat de premier of de Vlaamse minister-president verdienen en zelfs ruim meer dan wat Amerikaans president Joe Biden verdient.

“De VRT is ontpopt tot een dominant mediabedrijf die met belastinggeld kleinere private spelers wegduwt”

“Opmerkelijk, niet alleen omwille van het bedrag op zich, maar vooral omdat de VRT een publiek gefinancierde overheidsorganisatie is”, reageert Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang). “Elk jaar gaat er een kleine 300 miljoen euro belastinggeld naar de openbare omroep. En wat doet de VRT hiermee? Het beconcurreert private spelers aan de hand van commerciële radiozenders en fictieprogrammatie, maar gaat ook schermgezichten elders gaan wegplukken met grof geld.”

“Dit kan allesbehalve de bedoeling zijn”, besluit Slootmans. “Dit is losgeslagen spilzucht en wanbeheer die ver voorbij de kerntaken van de overheid zijn gegroeid. Het is tijd voor transparantie en grote kuis: de VRT moét voortaan alle lonen van álle schermgezichten publiceren. Daarna moeten we opkuisen: het kan niet zijn dat VRT-gezichten meer verdienen dan de president van Amerika. Ook moeten de activiteiten van de VRT drastisch teruggedraaid worden: het is niet de bedoeling dat onze openbare omroep met belastinggeld commerciële programma’s draait of voor miljoenen aan publieke middelen uitzendrechten afpakt van private mediabedrijven.”

Eerder dit jaar organiseerde het Vlaams Belang nog een studiedag rond media. Alle beleidsvoorstellen en wijzigingen die de partij wil invoeren, zijn vervat in de brochure die toen werd voorgesteld.